Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тиквата! Няколко съвета как да я обелим лесно

Тиквата! Няколко съвета как да я обелим лесно

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
157
Тиквата! Няколко съвета как да я обелим лесно
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Тиквите! Едни от великите господари на есента, които раздават щедро вкуса си по всякакъв възможен начин, отново са тук. Готови да се превърнат във вкусни десерти, супи и гарнитури и да ни преведат по най-апетитния път към зимата и пролетта.

Но преди да се насладим на тази класика на сезона и да се захванем с приготвянето ѝ, трябва да се справим с нещо друго и не особено лесно - обелването на тиквата. И то без да дадем в жертва нито един пръст. Ето какво съветват шефове и специалисти, посветили се на тиквата.

Изберете твърда тиква

Най-напред изберете твърда тиква с гладка кора. Това е едно от основните правила, които ще ви спаси от порязване. Освен това такава тиква ще е гарантирано хубава и прясна. Според шеф-готвачи, “обезоръжили” не една тиква, набраздената или напукана кора е много по-трудна за белене.

Белачка с двойно острие

Белачка за тиква

Този съвет важи за онези тикви, чиито кори не са много опърничави като червените или тъмнооранжевите тикви. В този случай едно просто обелване с белачка с двойно острие ще е достатъчна, категорични са специалистите. Те съветват и да не използвате обикновена белачка от икономия, защото рискувате да не се справите лесно.

Разрежете на парчета преди да белите

Белене на тиква

За тиквите, чиято кора е по-трудна за белене, готвачи съветват да ги разрежете на големи резени и да изрежете вътрешността от тях вместо да ги обелите. Затова, казват специалистите, използвайте дълъг нож, с който ще си улесните задачата и ще си спестите наранявания.

Ако тиквата е тип цигулка, най-добре разрежете дългата част на филийки от по около 2 сантиметра, а тумбестата част разделете на две и махнете семките, преди да завършите беленето.

Варене на пара преди белене

Друга несравнимо добра техника за лесно белене на тиква е първо да я приготвите. Не си помисляйте да опитвате в микровълновата печка или във фурната, защото в такъв случай рискувате зеленчукът да омекне много и разделянето му от кората да стане много трудно. Затова опитните шеф готвачи препоръчват само едно - варене на пара. Как? Отрежете “шапката” на тиквата, почистете я, сложете я на хартия за готвене върху тава с решетка за скара и заедно с три чаши вода я засилете към фурната.

Запазете кората

Белене кора на тиква

Това е много прост съвет, но той не може да се прилага за всички тикви, а само за тези с много тънка кора. Както морковът, един път приготвена, кората на някои тикви изтънява още повече и не се усеща. Докато по-дебелите кори могат да оставят неприятен вкус при ядене, с другите не е така. Веднъж приготвена, можем да я смесим с велурена текстура от кестени!

Вкусът е гарантиран!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest