Колко кофеин има в колата?

Колко кофеин има в колата?

Колата е една от разпространените газирани напитки, която малки и големи пият. Същевременно тя е и една от най-вредните, защото съдържа вредни съставки в големи количества. Редовният прием на кола повишава риска от развитие на диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Много малки деца обичат да пият кола, но това е изключително вредно.

Освен големи количества захар, в колата се съдържа и много голямо количество кофеин. В 250 мл кока кола се съдържат около 24-25 мг кофеин, което означава, че в 1 литър кола има цели 100 мг кофеин. В малки количества кофеинът е почти безвреден, но в големи количества води до пристрастяване, ускоряване на сърдечната дейност. Особена вредна е любимата комбинация на мнозина – кафе и кола. Това означава, че много лесно може да надвишите дневните дози кофеин, което е опасно, имайки се предвид, че става въпрос за прием на стимулант в големи дози.

Кофеинът нарушава нормалния обмен на веществата в стомашно-чревния тракт, което пречи на усвояването на течностите. Освен това в колата има редица други вредни вещества, а количеството на бяла захар в нея е умопомрачително високо. Затова най-добре да изключите тази напитка от своето ежедневие и да я замените с вода или прясно изцедени плодови сокове.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати