Гъбите са продукт, който ни предлага разнообразни форми, с които да го приготвим - в сосове, яхнии, супи, салати, плънки, мезета - печени, пържени, сотирани, мариновани и дори сурови.
Разбира се, винаги трябва да внимаваме за особеността на вида на гъбата, като и риска да не се окаже неядлива или отровна гъба. Затова купувайте този продукт винаги от места, на които имате доверие.
Когато се изправим пред момента да приготвим гъби, винаги стои въпросът как точно да стане това и дали да накиснем във вода за по-ефективно почистване.
При пресните гъби, които са подходящи за всяка кулинарна обработка, не само че не е необходимо накисване, а то е и строго забранено!
Причината за това е, че те имат способността да абсорбират лесно течности и за кратко ще се напоят.
Това афектира термичната обработка и вкуса впоследствие, особено ако желаем да ги сотираме, печем или пържим. В контакт с огъня те ще започнат да изпускат вода и по-скоро ще започне варене отколкото това, което сме предвидили. В резултат гъбите се свиват, стават жилави и безвкусни.
Ако все пак сме накиснали гъбите, по-добре да ги направим на сос или в супи и яхнии, имайки предвид течността, която ще отделят и редуцирайки предвидената за ястието.
Как тогава да почистим гъбите?
Това отново зависи и от вида на гъбата, дали е с твърда, гладка, мека или вълниста шапчица.
При твърдите и гладки гъби като на печурката е достатъчно да почистите с влажна, чиста и мека кърпа. Също така може и да обелите външния слой.
Тези, които не могат да се белят и са по-меки - като кладница или пачи крак само се изчеткват и забърсват, а ако по набраздената част има остатъци от пръст, се измиват за много кратко.
При по-упорити замърсявания и петна, проблемната част просто се изрязва.
Има специални ножчета за чистене на гъби, които в единия край имат четчица.
Гъби можем да киснем единствено, ако те са сушени. За да ги прибавим в нашите гъбени ястия, задължително се изисква предварителна хидратация за няколко часа в зависимост от степента на изсушаване на гъбите.
Научи също как се белят гъби и как могат да се изсушат гъби.
Коментари