Зелето е невероятно здравословен зеленчук, който се приготвя много лесно. От него се получават вкусни ястия, а благодарение на големите количества целулоза се подобрява перисталтиката на червата.
Зелето е много нискокалорична храна и в комбинация с голямото количество витамини, позволява да се използва от хора, които страдат от затлъстяване и спазват диетични режими. Прясното зеле се сварява много лесно и бързо. Първо нарежете главата зеле на средни парчета, след това го посолете и го намачкайте добре.
След това го сложете в тенджерата и го посолете, но с много малко сол. Както знаете, първоначалният обем на зелето е много по-голям и това може да ни подлъже да сложим много повече сол. По-добре да го посолите щом поомекне.
Нарязаното зеле се сварява за около 15-20 минути, като това все пак зависи и от възрастта на зелката, както и от силата на котлона. По време на готвенето разбърквайте зелето от време на време, защото има опасност от загаряне. Ако не сте сигурни, дали е готово зелето, може да го опитате, за да бъдете сигурни.
Вижте и няколко апетитни рецепти за вкусно приготвено зеле: Мусака с прясно зеле, Прясно зеле с боб на фурна и Пуешко със зеле. Освен с месо, зелето може и да се поднесе в постен вариант, задушено само с домати. Това е един от най-вкусните и диетични варианти на рецептите със зеле.
Коментари