В миналото бабите ни сами са избучквали масло от млякото, намалявайки по този начин маслеността му. След това са го сварявали и подквасяли, правели са него мътеница или вкусно домашно сирене. За целта са ползвали дървен уред, наречен маслобойна.
Разбира днес в много малко домакинства може да се открие маслобойна и когато я намерите, тя по правило е запазена за декорация, а съвсем не се използва по предназначение. Как тогава да обезмаслите млякото в домашни условия.
Един от най-лесните начини е да сварите млякото и след охлаждане внимателно да го прецедите през ситна цедка, която ще отдели масления каймак от останалото мляко.
Същия ефект може да постигнете и чрез изстудяване. Свареното мляко се прибира за 24 часа в хладилник, в резултат на което най-гъстата му част се качва отгоре и може лесно да бъде обрана с лъжица.
Разбира се може да си купите автентична маслобойна, в която да обезмаслите млякото така, както го е правила баба ви навремето. В специализираните магазини за селскостопанска техника се продават и съвременни, автоматизирани маслобойни, подходящи за домашна употреба.
Един доста трудоемък и само донякъде успешен метод за обезмасляване на прясно мляко е с буркан. Млякото се сипва в 3-литров буркан, който се пълни наполовина, след което се разбива енергично, докато маслото му се отдели от маслото .
Коментари