Масловките са изключително вкусни гъби от семейството на манатарките, които са особено популярни у нас, не само заради вкусовите си качества, но и поради факта, че те нямат двойник и са безопасни за бране.
Обикновено се срещат в иглолистни гори в началото на пролетта и късната есен. Когато времето е влажно, гуглата им е покрита със слузеста кожица. При кулинарна обработка е задължително да се отстрани чрез обелване.
Масловките, подобно на останалите гъби, имат ограничена трайност. Те могат да се съхраняват 3-4 дни в хладилник, най-добре в кутия или пластмасов съд капак, защото лесто приемат всякакви миризми.
В случай, че разполагате с повече масловки, тогава може да ги изсушите, мариновате или замразите. Сушенето на масловки е лесно и бързо. Почистените масловки се нанизват на конец и се окачват на сухо и проветливо място за 2-3 дни. Може да изсушите масловките на фурна на 40 градуса за 2-3 часа. След изсушаване можете месеци наред да съхранявате сушени масловки в буркан.
Може лесно мариновате масловки. Баншираните за 15-20 минути гъби се заливат с марината от сол, оцет и вода, след което се стерилизират за 15 минути.
Може да приготвите масловките на пара или да ги запържите в малко мазнина и след охлаждане да ги опаковате в найлонови пликове и да ги съхраняване във фризер. Времето за съхранение на масловки на пара е около 9 месеца, докато на пържените масловки е само 3 месеца.
Коментари