Витамини, микроелементи, основни соли, страхотен вкус - всичко това, се съдържа в задушеното зеле. Противно на предчувствията, няма да ви трябват никакви сложни уреди и устройства за задушаване на зелето.
Затова получаваме необходимите продукти и пристъпваме към приготвянето на задушено зеле.
И така, вземете глава зеле (около 1 кг) и настържете на ивици. За да направите това, нарязваме зелето по линията на растеж на пънчето, а след това напречно - на ивици с дебелина около 1 см.
Прехвърляме зелето, нарязано за задушаване, в тава за печене, наливаме вода, сол и оставяме да къкри до омекване - около 30 минути.
Сега идва моментът да подправим задушеното зеле. Към него можете да добавите черен пипер, чубрица, червен пипер или други подправки.
Как да задушите зеле? Опростена рецепта
зеле - 1-1,5 кг (средно големи глави зеле)
моркови-1 бр.
лук- 1 бр. голям
растително масло
доматено пюре
готварска сметана -1 с.л.
дафинов лист
сол
подправки
Настържете зелето на ситно. Запържете в растително масло до златисто кафяво. Допълнете с вода и оставете да къкри на слаб огън за около 20 мин.
В края добавете сол, подправки, нарежете моркова на ситно, дафинов лист, лъжица доматено пюре, заквасена сметана.
По желание добавете запържени моркови. Ако това е гарнитура, това е всичко, но ако е основно ястие със зеле, 10 минути преди готовността му добавете варена или пържена наденица или задушено месо.
Коментари