Как се правят гьозлеми?
Kako se prave gjuzleme?
gotvach.bg»Съвети»Как се правят гьозлеми?

Как се правят гьозлеми?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823251
Как се правят гьозлеми?

Имам един спомен от детството, който е свързан с приготвянето на гьозлеми. Баба ми ги правеше по най-простия начин, за сметка на това пък бяха уникално вкусни.

Просто месеше тесто от хладка вода, една лъжица оцет, шипка сол, малко олио и брашно. Тестото за традиционни гьозлеми е без набухватели, без втасване и суетене.

Баба разточваше тестото тънко, поръсваше със сирене и извара, затваряше като плик и печеше домашните гьозлеми директно върху печката на дърва.

След това мажеше приготвените гьозлеми с масло, а в стаята се носеше прекрасен аромат, а ние похапвахме с охота и пиехме компот или айрян.

Е, сега вече са други времена - модерни, различни. Няма печка на дърва, но пък има индукционен котлон, оребрен тиган и дори конвектомат. Засега ще оставим настрани конвектомата и ще се задоволим с котлона и тигана, които са необходими за приготвяне на мекички и вкусни гьозлеми.

А ето и необходимите продукти:

Кисело мляко - 250 мл

Сода бикарбонат - 1 ч.л.

Яйца - 1 бр.

Олио - 3-4 с.л.

Сол - 1 ч.л.

Брашно

Масло - за намазване

Сирене/извара - за плънка

Содата се разтваря в киселото мляко, след което се добавят солта, олиото и яйцето. Всичко се разбърква и постепенно се прибава пресятото брашно.

Омесва се меко тесто и се оставя да почине за около половин час.

След това тестото се разделя на 7-8 равни части и всяка топка се разточва.

Така получената кора се поръсва със сирене и се затваря като плик.

Печете гьозлемите на оребрен или тефлонов тиган без мазнина.

След като е готова гьозлемата, се намазва с масло.

Така приготвените гьозлеми стават мекички и вкусни, а ако ползвате домашно краве масло, може и да се доближите до онзи аромат в бабината къща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати