Имам един спомен от детството, който е свързан с приготвянето на гьозлеми. Баба ми ги правеше по най-простия начин, за сметка на това пък бяха уникално вкусни.
Просто месеше тесто от хладка вода, една лъжица оцет, шипка сол, малко олио и брашно. Тестото за традиционни гьозлеми е без набухватели, без втасване и суетене.
Баба разточваше тестото тънко, поръсваше със сирене и извара, затваряше като плик и печеше домашните гьозлеми директно върху печката на дърва.
След това мажеше приготвените гьозлеми с масло, а в стаята се носеше прекрасен аромат, а ние похапвахме с охота и пиехме компот или айрян.
Е, сега вече са други времена - модерни, различни. Няма печка на дърва, но пък има индукционен котлон, оребрен тиган и дори конвектомат. Засега ще оставим настрани конвектомата и ще се задоволим с котлона и тигана, които са необходими за приготвяне на мекички и вкусни гьозлеми.
А ето и необходимите продукти:
Кисело мляко - 250 мл
Сода бикарбонат - 1 ч.л.
Яйца - 1 бр.
Олио - 3-4 с.л.
Сол - 1 ч.л.
Брашно
Масло - за намазване
Сирене/извара - за плънка
Содата се разтваря в киселото мляко, след което се добавят солта, олиото и яйцето. Всичко се разбърква и постепенно се прибава пресятото брашно.
Омесва се меко тесто и се оставя да почине за около половин час.
След това тестото се разделя на 7-8 равни части и всяка топка се разточва.
Така получената кора се поръсва със сирене и се затваря като плик.
Печете гьозлемите на оребрен или тефлонов тиган без мазнина.
След като е готова гьозлемата, се намазва с масло.
Така приготвените гьозлеми стават мекички и вкусни, а ако ползвате домашно краве масло, може и да се доближите до онзи аромат в бабината къща.
Коментари