Gotvach.bg»Съвети»Как се правят гьозлеми?

Как се правят гьозлеми?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823
Как се правят гьозлеми?
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
41.97 лв.

Имам един спомен от детството, който е свързан с приготвянето на гьозлеми. Баба ми ги правеше по най-простия начин, за сметка на това пък бяха уникално вкусни.

Просто месеше тесто от хладка вода, една лъжица оцет, шипка сол, малко олио и брашно. Тестото за традиционни гьозлеми е без набухватели, без втасване и суетене.

Баба разточваше тестото тънко, поръсваше със сирене и извара, затваряше като плик и печеше домашните гьозлеми директно върху печката на дърва.

След това мажеше приготвените гьозлеми с масло, а в стаята се носеше прекрасен аромат, а ние похапвахме с охота и пиехме компот или айрян.

Е, сега вече са други времена - модерни, различни. Няма печка на дърва, но пък има индукционен котлон, оребрен тиган и дори конвектомат. Засега ще оставим настрани конвектомата и ще се задоволим с котлона и тигана, които са необходими за приготвяне на мекички и вкусни гьозлеми.

А ето и необходимите продукти:

Кисело мляко - 250 мл

Сода бикарбонат - 1 ч.л.

Яйца - 1 бр.

Олио - 3-4 с.л.

Сол - 1 ч.л.

Брашно

Масло - за намазване

Сирене/извара - за плънка

Содата се разтваря в киселото мляко, след което се добавят солта, олиото и яйцето. Всичко се разбърква и постепенно се прибава пресятото брашно.

Омесва се меко тесто и се оставя да почине за около половин час.

След това тестото се разделя на 7-8 равни части и всяка топка се разточва.

Така получената кора се поръсва със сирене и се затваря като плик.

Печете гьозлемите на оребрен или тефлонов тиган без мазнина.

След като е готова гьозлемата, се намазва с масло.

Така приготвените гьозлеми стават мекички и вкусни, а ако ползвате домашно краве масло, може и да се доближите до онзи аромат в бабината къща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен