Шоколадът, макар и да е най-популярното сладко изкушение, е включен в списъка на продуктите, които насърчават отделянето на хистамин в тялото ни. Следователно този любим десерт може да бъде трудно усвоим за хора с хистаминова непоносимост.
Симптоми на алергична реакция към шоколада
Симптомите на алергия към шоколад обикновено не са животозастрашаващи. В някои случаи обаче човек може да развие животозастрашаваща анафилаксия.
Това е много сериозна проява на алергия. Хората с установен риск от развитие на анафилактична реакция към шоколад трябва да изключат този продукт от диетата си.
Други симптоми на алергията към шооклад включват:
мигрена;
киселини в стомаха;
конвулсии;
подуване;
кашлица;
сърбеж;
уртикария;
обрив - който може да се появи веднага или след известно време.
Истинска алергия към шоколада, тоест към какаовите протеини обаче, е доста рядка. Така че, ако имате алергични реакции след употреба на този продукт, е по-вероятно да сте чувствителни не към самото какао, а към други шоколадови съставки.
Все пак може да страдате от непоносимост към шоколада - това е генетично обусловено състояние, когато човешкото тяло не може да разгради определен продукт.
Най-често тялото може да реагира на млякото, соевия лецитин, тирамин, фенилетиламин, теобромин, кофеин, ароматизатори и емулгатори, влизащи в състава на шоколада.
Симптомите на алергия към самото какао включват:
главоболие;
уртикария;
проблеми с дишането;
подуване на езика, устните или гърлото;
хриптяща кашлица;
метеоризъм;
храносмилателни нарушения;
гадене или повръщане
стомашни спазми.
Всички тези прояви могат да бъдат признаци на анафилаксия. Това състояние е опасно за живота на човек, ако не получи медицинска помощ навреме.
Въпреки това в повечето случаи, за щастие, чувствителността към шоколад или какао не представлява заплаха за живота. Много хора са в състояние да управляват симптомите на алергия, като ограничават употребата на шоколадови продукти или използват заместители на този продукт.
Коментари