Gotvach.bg»Съвети»Съществува ли алергия към шоколада?

Съществува ли алергия към шоколада?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
36146
Съществува ли алергия към шоколада?

Шоколадът, макар и да е най-популярното сладко изкушение, е включен в списъка на продуктите, които насърчават отделянето на хистамин в тялото ни. Следователно този любим десерт може да бъде трудно усвоим за хора с хистаминова непоносимост.

Симптоми на алергична реакция към шоколада

Симптомите на алергия към шоколад обикновено не са животозастрашаващи. В някои случаи обаче човек може да развие животозастрашаваща анафилаксия.

Това е много сериозна проява на алергия. Хората с установен риск от развитие на анафилактична реакция към шоколад трябва да изключат този продукт от диетата си.

Други симптоми на алергията към шооклад включват:

мигрена;

киселини в стомаха;

конвулсии;

подуване;

кашлица;

сърбеж;

уртикария;

обрив - който може да се появи веднага или след известно време.

Истинска алергия към шоколада, тоест към какаовите протеини обаче, е доста рядка. Така че, ако имате алергични реакции след употреба на този продукт, е по-вероятно да сте чувствителни не към самото какао, а към други шоколадови съставки.

Все пак може да страдате от непоносимост към шоколада - това е генетично обусловено състояние, когато човешкото тяло не може да разгради определен продукт.

Най-често тялото може да реагира на млякото, соевия лецитин, тирамин, фенилетиламин, теобромин, кофеин, ароматизатори и емулгатори, влизащи в състава на шоколада.

Симптомите на алергия към самото какао включват:

главоболие;

уртикария;

проблеми с дишането;

подуване на езика, устните или гърлото;

хриптяща кашлица;

метеоризъм;

храносмилателни нарушения;

гадене или повръщане

стомашни спазми.

Всички тези прояви могат да бъдат признаци на анафилаксия. Това състояние е опасно за живота на човек, ако не получи медицинска помощ навреме.

Въпреки това в повечето случаи, за щастие, чувствителността към шоколад или какао не представлява заплаха за живота. Много хора са в състояние да управляват симптомите на алергия, като ограничават употребата на шоколадови продукти или използват заместители на този продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати