Кивито е малък сладък плод с невероятен вкус. То е пълно с хранителни вещества като витамин С, витамин К, витамин Е, фолат и калий. Кивито също така съдържа много антиоксиданти и е добър източник на фибри.
Малките му черни семена са годни за консумация, а твърдата кафява кора е дори по-здравословна от пулпата, въпреки че мнозина предпочитат да обелят кивито преди ядене.
Кивито е богато на витамини
Два средно големи плода киви покриват 230% от препоръчителния дневен прием на витамин С, което е два пъти повече витамин, отколкото в портокала. Витамин С стимулира имунната система, помага да устои на стреса и свързаните с остаряването процеси. В допълнение, витамин С насърчава по-доброто усвояване на желязо и по-бързото зарастване на рани.
Кивито съдържа и уникална без мазнини форма на витамин Е, потенциален антиоксидант, който понижава холестерола и укрепва имунната система на човека.
Киви - източник на серотонин
Богатото съдържание на серотонин в кивито прави този плод много полезен за храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Серотонинът подобрява паметта, настроението, стимулира възприемането на информация, нормализира апетита. В допълнение, серотонинът качествено и количествено подобрява съня, като същевременно допринася за по-бързото и безпроблемно събуждане.
Кивито съдържа магнезий и калий.
Два плода киви съдържат приблизително 30 mg магнезий, вещество, жизненоважно за функционирането на нервите и мускулите. Кивито също е богато на калий, в него той е два пъти повече, отколкото е в един банан.
Редовната консумация на киви нормализира кръвното налягане, намалява риска от инсулт, образуването на камъни в бъбреците, а също така помага за предотвратяване на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.
Едно киви за закуска е също толкова ефективно, колкото и разреждащият кръвта аспирин, но кивито не е придружено от странични ефекти и е много по-здравословно.
Коментари