Кои са кореноплодните зеленчуци?

Кои са кореноплодните зеленчуци?

Кореноплодните зеленчуци представляват зеленчуци, от който се използва тяхната подземна част, коренната част или грудките им.

Кореноплодните зеленчуци са богати на витамини, минерали и фибри.

Кореноплодни зеленчуци са:

Картоф

Картофите са богати на витамин С. Помагат при натъртвания, изгаряния, остеопороза, нервни разстройства, хипертония и отоци.

Ряпа

В България се среща червена, черна и бяла ряпа. Ряпата съдържа много фибри, минерали, ензими и витамини. Съдържа витамин В1, В2, С, Е и други. Помага в борбата с депресията, затлъстяването и храносмилателните проблеми.

Целина

Целината има антисептични свойства, тонизира, укрепва имунитета, подобрява мозъчната дейност.

Сладък картоф

Съдържат витамин С, А и В. Сладките картофи забавят процесите на стареенето. Имат благоприятен ефект и при болни от захарен диабет.

Джинджифил

Помага при регулиране нивото на холестерол в кръвта, подобрява паметта. Помага при сърдечно-съдови заболявания, ставно-мускулни заболявания и други. Джинджифила има антибактериални, обезболяващи и тонизиращи свойства.

Трюфели

Съдържат големи количества витамини и протеини.

Червено цвекло

То съдържа желязо, фолиева киселина, магнезий и други. Червеното цвекло е богато на фибри. Полезен е при страдащи от левкемия, анемия, отоци, чернодробни заболявания, рани и регулиране на кръвното налягане.

Лук

Съдържа витамин С и сяра. Лукът има антисептични, стимулиращи и диуретични свойства.

Чесън

Богат на витамин С. Чесънът помага при вирусни и грипни заболявания, стимулира кръвообръщението, има тонизиращо и антибактериално действие.

Алабаш

Както всички кореноплодни зеленчуци и алабашът съдържа много полезни витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини и фибри. Съдържа витамин С, В, А, Е, калций, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций и други. Има благоприятен ефект при астма, бронхит, анемия, укрепва имунната система.

Репички

Репичките съдържат големи количества витамин С. Хидратират кожата, подобряват храносмилането, пречистват кръвта.

Моркови

Морковите са богати на витамин А, С и В. Имат благоприятен ефект върху кожата. Тяхната консумация засилва имунната система, подобрява зрението, подобрява паметта, предпазва от възпалителни и сърдечно-съдови заболявания.

Пащърнак

Също е нискокалоричен. Съдържа големи количества витамини, въглехидрати, белтъчини, фибри и минерали. Пащърнакът има антисептични, диуретични и съдоразширяващи свойства.

Хрян

Хрянът има диуретични свойства, подобрява храносмилането, има благоприятен ефект при ревматизъм, възбужда апетита и други.

Целина

Нискокалорична и съдържаща много фибри. Целината съдържа още витамин С, А, В1, В2, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина и други.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати