Мнозина са чували за лутеина и за неговото полезно действие за здравето на очите, но колко са онези, които знаят какво точно представлява той.
Лутеинът е антиоксидант, подобен на зеаксантина. Те са вещества с каротеноидна структура, от групата на бета-каротените. В естествен вид лутеинът се синтезира в големи количества в различни зеленолистни растения като спанак, къдраво зеле или кейл.
Мощните антиоксидантни свойства на лутеина се усещат в най-голяма степен в очите. Ретината на всяко око има свойството да синтезира лутеин, който има за цел да я предпазва от свободните радикали в организма и да подобри абсорбцията на синята светлина.
Лутеинът в естествен вид е естер на мастните киселини, той също така е изомер на зеакситинът, т.е. разликата между двете вещества е в една-единствена връзка.
Подобно на останалите каротеноиди лутеинът също много лесно се усвоява от тялото, но за да стане това факт, трябва да има някои точно определени условия. Задължително е присъствието на мастно вещество, защото лутеинът е мастноразтворим.
Когато се приема от растителни източници, той не се усвоява толкова добре от организма, затова е добре да наблегнете на яйцата, като източник на лутеин, а не на спанака или на кейла. Добрата новина е, че биоактивността на лутеина в тялото е висока, независимо дали е поет по естествен път или под формата на някаква хранителна добавка.
Тук е важно да отбележим, че приемът на лутеин в тялото не е пряко свързан с увеличените нива на лутеин в очите - връзката между тях не е правопропорционална, а почти двойно по-ниска.
Има редица храни, богати на лутеин, които може да включите в ежедневното си меню. Най-богат източник на лутеин си остава спанакът, но най-доброто съотношение между наличие и усвояване е това при яйчните жълтъци, в които се съдържа между 150-600 мкг лутеин.
Подобно на останалите картеноиди неговата концентрация остава висока и след термична обработка.
Коментари