Изобилието от плодове и зеленчуци в страната ни дава възможност да ги включваме редовно в менюто си. Желателно е да се приема по-малко месо, а необходимите белтъчини да се набавят от млякото, млечните продукти и яйцата.
Преминаването към лятна храна в условията на нашия климат невинаги е лесно, защото зимата трае достатъчно дълго и успяваме да свикнем с определен хранителен режим, но си струва да се правим.
Тогава какво да бъде менюто ни през лятото?
През летния сезон има достатъчно пресни зеленчуци и разнообразие от плодове с богат химичен състав: витамини, ензими, минерални соли, въглехидрати, микроелементи и др., благодарение на които се подобряват храносмилането, увеличава се апетитът. Свободно се намират домати, прясно зеле, пиперки, краставици, тиквички, круши, праскови, дини, пъпеши и много други.
На първо място, трябва да обогатите организма с витамини, каквито му липсват в други сезони. Това се обслужва най-добре от зеленчуци и плодове, най-важният компонент от които е фибрите. Най-добрият вариант са плодовете и зеленчуците, отглеждани в собствената ви селска къща, ако има такава.
Важно е тези продукти да се консумират не само варени, пържени или печени, но и в суров вид. Суровата растителна храна е с голямо предимство пред топлинно обработената.
През лятото е желателно да намалите приема на калории, като намалите консумацията на мазни храни. Не забравяйте обаче, че мазнините са основен компонент от нашата диета, така че просто заменете вредните мазнини със здравословни.
Подходящи храни през топлите летни месеци са: тараторът, пиперки и домати, пържени яйца със сирене, месо със зеленчуци, сурови салати с плодове или зеленчуци, съчетани с кашкавал, сирене или извара.
Закуската е препоръчително да се състои от зеленчукова салата - краставици, домати, пиперки, моркови, зеле и в добавка най-подходящи са сирене, кашкавал, извара и яйца. Не е здравословно сутрин да не се закусва или да се консумира само кафе и кроасан.
Непълноценната сутрешна закуска, особено ако е бедна на белтъчини, намалява трудоспособността през деня. Това се проявява особено през летните горещи дни.
За да се храните правилно през лятото, обедът трябва да включва таратори или супи, готвено с месо и зеленчуци, приготвено с по-малко мазнини, а за десерт - плодове. Заложете на много полезни вкусни горски плодове като касис и цариградско грозде.
За вечеря се препоръчват нашите български традиционни летни ястия като пиперки със сирене и домати, извара с ориз, зелен фасул плакия, огретени, риба, гювечи или зеленчуци, приготвени на пара.
Като винаги след главните ястия могат да се консумират сурови плодове, студени плодови сокове, айрани и др.
Освен това не пренебрегвайте пресни билки, ястия с които ще ви помогнат да се храните правилно през лятото. Благодарение на зеленината не само можете да обогатите вкуса на приготвените ястия, но и да наситите тялото със соли и микроелементи, които се отстраняват от него с пот. Много полезни са върховете от младо цвекло, ястията със спанак, както и синапът.
През лятото интензивно губим течност от тялото. И за да се компенсира, е необходимо внимателно да се спазва режимът на пиене. По правило диетолозите препоръчват да пиете поне осем чаши вода на ден. През лятото количеството вода трябва да се увеличи с 2-3 чаши.
Топлият сезон се счита за идеалния период за спазване на разнообразни диети. Именно през лятото човешкото тяло е в състояние да се обогати с много полезни витамини и минерали, чиито източници са пресни плодове и зеленчуци. Правилното хранене през лятото ще позволи не само да приведете в ред вашата собствена фигура, но и да победите дефицита на витамини.
Коментари