Тиквичките съдържат големи количества магнезий, калий, фибри, мед, омега-3 мастни киселини, каротеноиди, фолат, рибофлавин и други. Те са първият летен зеленчук.
Тиквичките са нискокалорична храна. Подходяща е за хора, който спазват диета и хора, страдащи от диабет.
Полезна е също така и при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, чернодробни-жлъчни заболявания, малокръвие и други.
Как да избираме тиквички
Когато избирате тиквички, изберете незрели. Зрелостта на тиквичката може да разберете по кората. Когато кората им е дебела, то те са презрели.
Кората на тиквичките трябва да е тънка, гладка и да няма наранявания по нея. Тяхната кора е деликатна и колкото и малки да са нараняванията по нея, могат да доведат до по-бързото разваляне на тиквичката.
Също така избирате тиквички, които не са много големи. Най-добре е тиквичката да е около 100-200 грама и да е с дължина около 15-20 см.
При избора на тиквички освен приятния млечен зелен цвят трябва да гледаме стъблото да е леко бодливо и влажно. Това показва, че тиквичките са свежи.
След като сте избрали хубави тиквички, ние можем да ви предложим някои безотказни рецепти с тиквички като тиквички на фурна, супа от тиквички, панирани тиквички, мусака от тиквички или тиквички с ориз.
Коментари