Ризото е сред емблематичните италиански ястия и същевременно сред блюдата, заради които любителите на кулинарията претърпяват крах в кухнята. Кои са най-честите грешки при готвене на ризото и защо толкова опитни готвачи се провалят при изпълнението на този оризов специалитет?
Първата грешка започва още в магазина, когато избираме продукти. Ако искате да сготвите сполучливо ястия, изберете специален ориз за ризото, а не първия, който видите. Добър в това отношение е ориз карнароли.
Друга грешна стъпка е да измивате ориза по време на готвене на ризото. Така нишестето се отмива и не можете да добиете търсената кремообразна консистенция, типична за ризотото.
Готвенето на ориза твърде дълго също не е вариант. Така ще развалите текстурата на ястието. Прочетете в рецептата за ризото или на опаковката на ориза колко точно трябва да бъде готвен той и не прекалявайте.
Поредната грешка, която новобранците правят, е да разбъркват оризовата смес непрекъснато. Настройте котлона си на подходяща мощност, за да не загори ястието и му се доверете.
Грешка при приготвянето на ризото е прекаляването с подправки. Ако искате да получите автентичен италиански вкус, добавете масло и подправките в рецептата, която следвате. Не си съветваме да добавяте и други допълнителни ароматни треви, защото рискувате да получите манджа с грозде.
Коментари
Естествено, това можем да правим само ако ползваме подходящия сорт ориз, в противен случай може да получим каша.. :)