Gotvach.bg»Съвети»Чести грешки при готвене на ризото

Чести грешки при готвене на ризото

Чести грешки при готвене на ризото

Ризото е сред емблематичните италиански ястия и същевременно сред блюдата, заради които любителите на кулинарията претърпяват крах в кухнята. Кои са най-честите грешки при готвене на ризото и защо толкова опитни готвачи се провалят при изпълнението на този оризов специалитет?

Първата грешка започва още в магазина, когато избираме продукти. Ако искате да сготвите сполучливо ястия, изберете специален ориз за ризото, а не първия, който видите. Добър в това отношение е ориз карнароли.

Друга грешна стъпка е да измивате ориза по време на готвене на ризото. Така нишестето се отмива и не можете да добиете търсената кремообразна консистенция, типична за ризотото.

Готвенето на ориза твърде дълго също не е вариант. Така ще развалите текстурата на ястието. Прочетете в рецептата за ризото или на опаковката на ориза колко точно трябва да бъде готвен той и не прекалявайте.

Поредната грешка, която новобранците правят, е да разбъркват оризовата смес непрекъснато. Настройте котлона си на подходяща мощност, за да не загори ястието и му се доверете.

Грешка при приготвянето на ризото е прекаляването с подправки. Ако искате да получите автентичен италиански вкус, добавете масло и подправките в рецептата, която следвате. Не си съветваме да добавяте и други допълнителни ароматни треви, защото рискувате да получите манджа с грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Харесаха ми съветите, които излагате, но с един от тях не съм много съгласна. А той е по отношение на бъркането- ризотото трябва да се бърка, докато течността се добавя на части. Това е една от тайните за кремообразната текстура на ястието. При разбъркването се отделя нишестето.
Естествено, това можем да правим само ако ползваме подходящия сорт ориз, в противен случай може да получим каша.. :)
09.09.2020 16:32
1