Трудно е да си представим много ястия без лук - от градинарски салати до изискани гурме ястия. Ако не харесвате горчивия вкус на обикновения лук и острия аромат, тогава има алтернатива - шалот.
Има по сладък вкус и няма толкова изразена миризма. За всички разлики между обикновения лук и шалота ще научите от тази публикация.
Шалотът спокойно може да се нарече „аристократичен“ зеленчук. Той е основна съставка в много европейски и френски ястия. Пикантността му е приятна, не ярка, сладка, вкусът е по-мек.
Перфектно се вписва в крем супи, салати с домати, репички, краставици и други зеленчуци, не заглушава аромата и кремообразния вкус на авокадото.
Когато се изисква дълбоко печене или по-силно изразен горчив вкус, по-добре е да изберете обикновен лук. Например, по-подходящ е за готвене на пастет от тиквички или патладжан, печено със зеленчуци, барбекю.
Общите характеристики на отглеждане при лука и шалота са сходни. Шалот обича слънцето, умерено влажна, плодородна и рохкава почва с киселинност от 6 до 6,5.
Шалот узрява по-рано от обикновения лук.
Признак, че е време да извадите луковиците от земята, е подаването на върховете. Ако започне да изсъхва, пожълтява или пребледнява, тогава в този случай трябва да побързате с почистването.
Коментари