Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Разликата между биокакао и обикновено какао

Разликата между биокакао и обикновено какао

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Биокакао

В магазините има много различни биопродукти, които са по-полезни за здравето, отколкото обикновените продукти. Все по-популярно става биокакаото.

То е много по-здравословно, отколкото обикновеното какао. Отглеждането на биокакао става на екологично чисти плантации, където не се използват химични торове.

Освен това в биокакаото напълно липсват изкуствените ароматизатори и добавки, които често присъстват в обикновеното какао.

Плодове какао

Какаото може да се използва за приготвяне на напитка, добавя се в сладкиши и кремове, използва се за украсяване на десерти. Без поръсване от какао не може да се направи прочутия италиански десерт тирамису.

Съществуват дори рецепти за ястия от месо с какаов сос. Био какаото е много трудно за отглеждането, тъй като дърветата на боговете, както са известни какаовите дървета, страдат от много и различни видове вредители.

Затова там, където не произвеждат биокакао, ползват различни химикали за унищожаване на вредителите, които могат да съсипят реколтата. Какаовите дървета страдат и от гъбични заболявания, които също се спират още в зародиш с помощта на различни химикали.

Какао

Но когато се третира дървото, какаото, което се получава от него, не може да бъде наречено био. За да успеят да се справят с вредителите, фермерите, които отглеждат биокакао, редуват какаовите дървета с бананови и с ананасови.

Отглеждането на смесени култури защитава чувствителните плодове и листа на какаовото дърво от вятър и слънце. Дърветата са защитени от вредители без използване на пестициди.

След като се извлекат какаовите зърна, суровото какао се обработва с химикали преди транспортиране, за да се защити от вредители. При биокакаото това третиране с химикали не се прави, за да се запази природната ценност на продукта.

В обикновеното какао след смилането на зърната на прах се добавят стабилизатори, които удължават срока на годност. Но тези стабилизатори унищожават голяма част от полезните антиоксиданти, които съдържа какаото. При биокакаото антиоксидантите се запазват и то е по-полезно за организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest