В последните години на пазара се появиха силиконови форми за печене на торти, мъфини, кексове и най-различни други сладкиши. Предимствата на силиконовите форми за печене са много. На първо място не е необходимо да ги мажете с мазнина и брашно, защото кексът няма да залепне по тях. Единствено трябва да обърнете внимание до колко градуса трябва да печете – някои форми издържат до 230 градуса, но някои само до 180.
В силиконовите форми се пече както в обикновена форма, затова нищо не бива да ви притеснява. Винаги изчаквайте кексът в силиконова форма да се охлади добре, преди да го извадите от формата, в противен случай може да се разчупи на парчета и няма да е много приятно.
Когато направите сместа за кекса, просто я изсипете в силиконовата форма и сложете да се пече. Хубаво е при изсипването формата да бъде близо до фурната, защото се огъва много и може да я излеете, ако трябва да я пренесете от по-далеч. Печете в загрята на 180 градуса до готовност.
Най-лесният начин да извадите кекса от силиконовата форма, е като го обърнете формата върху поднос. Голямо предимство на силиконовите форми, е че кексът няма да се раздроби, а ще бъде красив и цял. Когато купувате силиконова форма заложете на малко по-скъпите, защото са по-качествени.
Вижте няколко страхотни рецепти за кекс като този сочен ябълков кекс или нашия шоколадов кекс.
Научете също как се прави глазура за кекс или изпробвайте тези хитринки за пухкав кекс.
Коментари