Как да обелите яйцата по-лесно?

Как да обелите яйцата по-лесно?

Яйцата са любима храна на мнозина, а консумирани в правилното количество са полезни и за организма. На очи, бъркани, поширани яйца, варени - има толкова начини да ги хапваме.

Разбира се, един от най-бързите и лесни начини, а и такъв, при който трайността им се увеличава, е да сварим яйцата. С варени яйца приготвяме най-различни специалитети с яйца и спестим време и средства.

Много от нас поглеждат с доста към този вид приготвяне на полезната храна, защото беленето на яйцата ги затруднява и изнервя, а понякога напълно ги отказва от консумацията им.

Не се бойте, има лесни начини как да обелим яйцата лесно и безпроблемно.

Навярно първото нещо, което можем да направим, е да ги подготвим за лесно белене при самото варене. Има различни варианти, но най-популярните от тях са да поставим супена лъжица оцет във водата или пък малко сода за хляб.

След като сме сварили яйцата, за по-лесно белене е желателно да ги поставим в купа със студена вода или да ги облеем със студена вода, така ще прекъснем процеса на варене и белтъкът няма да залепне по черупката.

Щом яйцата изстинат, можем да пристъпим към самото белене, за което също има трикове. Можете да търколите яйцето по дървена дъска, но внимателно, без да притискате прекалено силно, за да не го смачкате.

Друг вариант е да начукате черупката на яйцето с нож или лъжица, за да се раздели на пукнатини, след което ще ви е по-лесно да го обелите.

Трети вариант е да намерите кухата страна, да пробиете малка дупка и да духнете силно вътре, за да се отдели белтъка от черупката, но това не е препоръчителен вариант, ако ще сервирате яйцата на други хора.

Известен е и методът с вода в буркан – сипвате малко вода в бурканче, слагате яйцето вътре, затваряте с капака и тръскате интензивно, докато обелката не падне сама.

Има различни начини, по които лесно може да обелите варените яйца, но не забравяйте - за предпочитане е да не варите съвсем пресни яйца.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати