Опитвали ли сте печени домати? Ако не сте, веднага трябва да поправите това. Тези домати са уникално вкусни. Могат да се използват като гарнитура на ястия с месо или добавка към зеленчуково блюдо. Важно е да запомните, че е добре да печете доматите непосредствено преди сервиране. В противен случай те ще загубят формата си. Може да ги нарежете на кръгчета или по друг начин.
Ето и примерен начин как се пекат домати стъпка по стъпка:
1. Измийте и подсушете доматите. С остър нож изрежете дръжките им
2. Старайте се да внимавате да отрежете възможно най-малко от самия зеленчук. Добавете сол и черен пипер на вкус.
3. Намажете доматите от всичките им страни със зехтин и ги поставете с отвора надолу в устойчива на фурна тава или друг подходящ съд. Ако съда не е с незалепващо дъно, застелете го предварително с домакинска хартия за печене.
4. Печете доматите за около 10 минути във фурна, предварително загрята до 220 градуса (без включен вентилатор).
5. Доматите са готови, когато кожата започне да се напуква. Изсипете сока върху доматите, поръсете с любими билки или подправки и сервирайте.
Имате вкусни печени домати, подходящи за любимите пържоли или пък печена скумрия.
Коментари