Как се прави жива бира?

Как се прави жива бира?

През последните няколко години живата бира събира все повече почитатели. Мнозина предпочитат леко мътната и с наситен вкус бира пред останалите видове бира, които се предлагат на пазара у нас. Но колко "жива" е живата бира и как се прави тя.

Бирата се кваси подобно на киселото мляко. Или с други думи свареният разтвор от малц и вода се заквасва с бирена мая, които изяждат захарите и така се получава около 4 процентов алкохолен разтвор, който е нещо като първична бира. Бирената мъст се оставя да ферментира в продължение на около 7 дни, в резултат на което се получава младо пиво.

След това младото пиво се преточва и се слага в мобилния танк за доферментация, където трябва да престои още около 21 дни, докато живото пиво е готово. За жалост процесът не може да се извърши в домашни условия, което не пречи обаче редовно да попийвате по някоя и друга халба жива бира.

Интересна подробност е, че вкусът на живата бира се променя с времето, защото на практика процесът на ферментация не спира. Затова и самата бира има изключително кратък срок на годност – само около седмица.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати