Раците са едни от най-вкусните деликатеси, предлагани от природата, но за съжаление все по-рядко присъстват на трапезата ни. Дори прословутите ролца от раци, които се продават във всички хранителни магазини, са произведени от всичко друго, но не и от истински раци.
Затова не се задоволявайте с полуфабрикат, който е пълен с консерванти, оцветители и ароматизатори. Няма да е никак трудно да изненадате близките си с истински ароматни речни раци.
Речните раци, подобно на морските, стават най-вкусни варени. Те могат да се сварят само в подсолена вода, но може да добавите към нея бяло вино или бира, нарязани целина, кервиз, чесън или др., което да овкуси рачешкото месо в процеса на варене.
При речните раци важи същото правило като при мидите – готвят се само живи раци, които изключително лесно се разпознават. Те трябва да са дълги над 10 см, защото по-малките са бедни на месо. Водата с подправките трябва да е достатъчна, за да ги покрие напълно.
Тя се кипва и в нея се пускат живите раци. Те се варят 15 минути, докато цветът им не стане наситено червен, след което се отцеждат и месото се вади от щипките и опашката. То може да се консумира направо или да се използва, за да приготвите раци със сметанов сос или някоя друго изискано ястие с речни раци.
Коментари