Доскоро не се говореше много за дребните семена на растението чиа, но все повече се набляга на полезните им свойства и ролята им в здравословното хранене. Чиа или чия е общо наименование за два вида салвия, а семенцата чиа са твърди и малки семена, които са плод на растение, много наподобяващо градинския чай.
Семената чиа са изключително дребни, но в тя се съдържат редица ценни вещества. Те са богати на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, повишават имунитета, предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Семенцата чиа подпомагат детоксикацията на организма, предпазват от запек, помагат за намаляване на излишните килограми. Семената чиа не съдържат глутен, което ги прави ценна храна за хора с глутенова непоносимост. В тях няма и фитоестрогени, поради което бременните и кърмачките също могат да ги консумират.
Малките семена чиа могат да се намерят в големите хранителни магазини, в магазините за здравословно хранене, както и в повечето магазинчета за ядки. Съхранявайте ги на сухи и тъмни места, избирайте керамични или стъклени съдове, в които да ги държите. Ако семената придобият странен мирис, значи не са годни за консумация.
Вижте и няколко кулинарни идеи с чиа: Млечен крем с чиа, Бонбони с чия и Бисквити със семена от чия.
Коментари