Приготвянето на ориз далеч не е толкова проста работа, колкото звучи на пръв поглед. Всъщност се изисква истински майсторлък оризът да не слепне и да не се развари при приготвянето му. Първата стъпка от приготвянето на вкусен ориз е неговото измиване.
Противно на дълго време ширилото се у нас схващане, че оризът не се мие, той трябва да се изплакне много добре от нишестето, защото в противен случай ще се слепне и няма да е вкусен.
По изключение не се мие само оризът, използван за приготвянето на ризото, защото именно нишестето му е една от тайните за вкусно ризото с морски дарове.
Едни съветват да измиете ориза със седем води, други със десет. Правилото е- изплаквате, докато водата, която се отделя, не стане съвсем бистра.
Може да миете ориза в съд с хладка вода и да сменяте водата няколко пъти или да го сложите в голяма цедка или гевгир и да го изплакнете под течаща вода.
След като сте измили ориза, можете да си приготвите:
- ориз с гъби;
- постен ориз;
- или ориз с месо;
Коментари