Лукът е полезен продукт, но който, заради своя специфичен вкус, не се харесва от всички.
Консумацията му е силно желателна, още повече сега в сезона на настинките и грипове. Той е ценен източник на много витамини и минерали.
Какво трябва да се направи, за да се премахне горчивината от лука, като същевременно се запази ползата от него?
Един трик на домакините в борбата с горчивия лук е поставянето на обеления зеленчук в купа с вряла вода. Това ще помогне за омекотяване на вкуса на лука.
Ако този метод не ви устройва, опитайте следното за премахване на горчивината на лука:
Пържене - Обеления и накълцани лук се запържва в малко олио, след което се използва в различни салати и други ястия с лук.
Накисване в сол - В един литър студена вода добавете 1 с.л. сол и поставете нарязания лук там за около 20 минути.
Мариноване - В една чаша оцет добавете по половин супена лъжица захар, сол и слънчогледово олио. Нарязаният лук се залива с тази смес и се държи около половин час преди консумацията му.
Коментари