Агнешкият мозък е невероятно вкусен деликатен продукт, който рядко се приготвя у дома на повечето домакинства.
Най-вероятно дори много от вас не са и опитвали приготвен агнешки мозък. За което можете само да съжалявате. Разбира се, никога не е късно да опитате да го приготвите сами.
Мозъкът съдържа много полезни вещества, като фосфор, желязо, калий, калций, натрий, йод, магнезий, както и витамини В1, В2, Е и РР и в същото време минимален брой калории.
Едно от важните условия сготвеният мозък да се получи добре, е правилно да почистите агнешкия мозък.
Ястието ще бъде оценено само ако е приготвено правилно.
За готвене изберете цели агнешки мозъци без тежки петна от кръв и повредени мембрани. Консистенцията на продукта трябва да бъде плътна, а миризмата практически да липсва.
За да започнете с почистването на мозъка, изсипете мозъка в студена вода и няколко лъжици оцет, оставете да кисне 1-2 часа.
След което изсипете студена вода в тенджера и варете 20 минути.
Изключете котлона и оставете сварения мозък да се охладят във водата.
Извадете го, щом е готов, и внимателно отстранете филма.
След тази процедура можете да продължите с готвенето на този специалитет.
Коментари