Какво представлява черният шоколад?

Какво представлява черният шоколад?

Тъмният шоколад е шоколад без добавени млечни, твърди вещества. Основните съставки на тъмния шоколад са какаови зърна, захар, емулгатор като соев лецитин за запазване на текстурата и аромати като ванилия.

Колкото повече какао и по-малко захар има тъмният шоколад, толкова по-горчив ще бъде на вкус и малко количество се счита за здравословна закуска. Вкусът също го прави предпочитан вид шоколад при печене на различни десерти и разтопяване за шоколадови глазури, шоколадови кремове.

Бързи факти за черния шоколад

- Често се използва за глазури, шоколадови мусове, шоколадови пудинги, печени изделия - най-високо е качеството му с над 70 % съдържание на какао;

- Видовете шоколад са горчив, полусладък и сладък;

- Може да издържи до една година на добре затворено и неохладено място.

Прилики и разлики между тъмния и млечния шоколад

Тъмният шоколад има по-изразен истински шоколадов вкус от млечния шоколад. Той не съдържа твърди млечни вещества или излишна захар, която създава по-сладкия шоколадов вкус, открит в повечето бонбони. Липсата на млечни добавки обаче означава, че тъмният шоколад е по-склонен към суха, варовита текстура и горчив послевкус.

Няколко сорта шоколад

Различните видове тъмен шоколад се отличават с процентното съдържание на какаови твърди вещества в бара. Те се класифицират като горчиво сладък, полусладък и сладък тъмен шоколад. Съдържанието на какао в търговските блокчета тъмен шоколад до 80 % / или повече/ за изключително тъмни, горчиви барове.

Имената на полусладките и горчиви шоколади понякога се заменят в рецептите. Те варират от 50 до 60 % какао, по-голямото количество показва повече горчивина.

Кулинарна употреба на тъмен шоколад

Можете да ядете черен шоколад направо от опаковката без подготовка или да го използвате в рецепти. Той може да бъде нарязан, смлян или разтопен и е предпочитан за ганаш, глазури, мусове и пудинги. Може да се намери в почти всеки шоколадов десерт, който можете да си представите.

Полусладките шоколадови барове са предпочитана форма в бисквитите с шоколадови парчета. Тъй като тъмният шоколад не съдържа мляко, той е полезен и във вегански рецепти.

Как може да готвим с тъмен шоколад?

Когато трябва да разтопите тъмен шоколад, правете го бавно. Това може да се прави в тенджера на котлона или с помощта на микровълновата печка. Шоколадовите парчета са проектирани да устояват на топене, така че те не са най-добрият избор за топене, въпреки че е възможно. Много рецепти използват кухненска везна за точно измерване на количеството шоколад.

Претеглете го, преди да го нарежете. Блокчетата улесняват приготвянето на шоколада според вашата рецепта. Обикновено един квадрат шоколад се равнява на 1 грам, а шест квадрата са равни на 1 чаша.

На какво има вкус черният шоколад?

По принцип черният шоколад е горчив и по-малко сладък от млечния шоколад и е с варовита текстура. Колкото повече какао, толкова по-изразени са тези характеристики, макар че дори сладкият тъмен шоколад не е толкова сладък, колкото млечния.

Кои са заместителите на тъмния шоколад?

Когато замествате различни видове шоколад, вероятно ще трябва да направите корекции, за да балансирате сладостта на рецептата. Не забравяйте, че рецептите могат да използват горчиво и полусладко, които са взаимозаменяеми. Използвайте същото измерване, когато превключвате между полусладък и горчив шоколад или когато искате да направите рецептата по-сладка с млечен шоколад. Грам полусладък шоколад се равнява на 3 с.л. шоколадов чипс. Добавете 1 с.л. гранулирана захар към 1 грам неподсладен шоколад, за да замените 1 грам полусладък шоколад. И обратно, когато замествате тъмния шоколад с неподсладен, извадете 1 с.л. захар от рецептата. Смесете 1 с.л. неподсладено какао на прах, 2 ч.л. захар и 2 ч.л. разтопено масло.

Рецепти за тъмен шоколад

Терминът тъмен шоколад се използва в няколко рецепти, въпреки че ще намерите по-често горчиво или полусладко. Възможните десерти и сладки варианти с тъмен шоколад са безкрайни. Торти с черен шоколад, турски кестени, покрити с тъмен шоколад, веган ганаши.

Къде мога да купя тъмен шоколад

Всички видове тъмен шоколад могат да бъдат намерени в хранителните магазини и супермаркетите. За наистина добър и висококачествен тъмен шоколад може да се наложи да разгледате специализираните пазари, където продават естествени храни. Той се продава като барове, вафли, чипс.

Тъмният шоколад обикновено е по-скъп от неподсладения и млечния шоколад /с изключение на полусладки шоколадови чипсове/ и цената се увеличава с качеството и количеството какао.

Когато избирате черен шоколад, обърнете внимание на процента какао като индикатор за неговата горчивина - особено когато разграничавате горчиво от полусладко. Няма строги определения за горчиво, полусладко и сладко и то може да варира от един производител до друг производител на шоколад.

Как да съхраняваме тъмния шоколад

Съхранявайте тъмния шоколад на хладно и тъмно място - идеален е шкаф, който не е близо до печката, хладилника или друг източник на топлина. Увийте излишния шоколад в отворената опаковка, след това добавете слой от найлоново фолио или го поставете в херметически затворен съд, за да запечатате влагата. Правилно съхраняван, тъмният шоколад може да се запази една или две години. Охлаждането не е необходимо, освен ако в кухнята ви не е горещо и в този случай ще се запази от три до шест месеца. Уверете се, че е много добре запечатан, защото шоколадът може да поеме миризми от други храни. Влагата също може да доведе до "цъфтеж" на шоколада, създавайки бяла, прахообразна или ивична повърхност, защото захарта се е покачила на повърхността.

Качеството, вкусът и текстурата може да са различни, въпреки че все още са годни за консумация и често са най-добре запазени за топене.

Хранителни стойности и ползи на черния шоколад

Колкото повече какао има в тъмния шоколад, толкова по-голяма е хранителната му стойност. Висококачественият тъмен шоколад със 70 до 85 % какао е богат на фибри, мед, желязо, магнезий и манган. 1 бар има около 600 калории, 45 грама мазнини и 24 грама захар, така че все пак трябва да се внимава с яденето. Тъмният шоколад съдържа също мощтни антиоксиданти, които могат да увеличат притока на кръв, да намалят кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания и има противовъзпалително действие.

И след всичко, казано дотук, няма как вече да не ви се е приял някой шоколадов сладкиш или шоколадов пудинг. Грабвайте блокчето черен шоколад!

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати