Gotvach.bg»Съвети»Как се слага кисело зеле в бидон

Как се слага кисело зеле в бидон

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082386

Киселото зеле – един велик продукт на българската кухня. Безценен дар, подарен от предците ни.

Киселото зеле се слага в бидон, за да се получи желаният вкус и мечтан аромат.

Технологията е лесна и проста, всеки желаещ може да си го направи и ще има чудесен здравословен продукт в дома си.

Необходим е бидон с вместимост около 50 л. Той трябва да бъде почистен щателно преди полагането на зелето в него.

Избират се подходящи сортове зелки като зеле кьосе, които се почистват и измиват добре. После всяка зелка се разрязва на кръст там, където е кочанът. Тази процедура е необходима, за да се усвои пълноценно соленият воден разтвор.

Готовите зелките се нареждат в бидона внимателно и максимално плътно.

След това се подготвя саламурата. За нея е нужна морска сол.

Съотношението е 40 грама морска сол на всеки литър вода, който се влага в бидона.

Зелките се заливат, като течността трябва да бъде около 4 пръста над последната зелка.

След това с нещо тежко зелките се притискат, така че да се осигури цялостно потапяне.

Бидонът се затваря. И се чака започването на процеса на ферментация.

След около 10 дни трябва да се започне претакане. Претакането се прави за да бъде осигурено равномерно разпределение на полезните микроорганизми и солта.

От 10 до 21 ден се претака на всеки два дни.

След още няколко дни ще имате традиционно кисело зеле, с което можете да си приготвите традиционните зелеви сармички, капама, боб с кисело зеле или кисело зеле на фурна.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати