Киселото зеле – един велик продукт на българската кухня. Безценен дар, подарен от предците ни.
Киселото зеле се слага в бидон, за да се получи желаният вкус и мечтан аромат.
Технологията е лесна и проста, всеки желаещ може да си го направи и ще има чудесен здравословен продукт в дома си.
Необходим е бидон с вместимост около 50 л. Той трябва да бъде почистен щателно преди полагането на зелето в него.
Избират се подходящи сортове зелки като зеле кьосе, които се почистват и измиват добре. После всяка зелка се разрязва на кръст там, където е кочанът. Тази процедура е необходима, за да се усвои пълноценно соленият воден разтвор.
Готовите зелките се нареждат в бидона внимателно и максимално плътно.
След това се подготвя саламурата. За нея е нужна морска сол.
Съотношението е 40 грама морска сол на всеки литър вода, който се влага в бидона.
Зелките се заливат, като течността трябва да бъде около 4 пръста над последната зелка.
След това с нещо тежко зелките се притискат, така че да се осигури цялостно потапяне.
Бидонът се затваря. И се чака започването на процеса на ферментация.
След около 10 дни трябва да се започне претакане. Претакането се прави за да бъде осигурено равномерно разпределение на полезните микроорганизми и солта.
От 10 до 21 ден се претака на всеки два дни.
След още няколко дни ще имате традиционно кисело зеле, с което можете да си приготвите традиционните зелеви сармички, капама, боб с кисело зеле или кисело зеле на фурна.
Добър апетит!
Коментари