Какво ще стане, ако прекалявате с протеиновите храни

Какво ще стане, ако прекалявате с протеиновите храни

На протеините дължим много, защото те извършват едни от най-важните функции в човешкото тяло – изграждат мускулите, косата, кожата и ноктите. Особено спортуващите и хората с активен начин на живот имат нужда да следят и контролират строго своя прием на протеинови храни.

Внимание трябва да се обърне и при прекаляването с протеинови храни, като би могло да се достигне и до протеиново отравяне. Риск за това съществува и той е реален с фатални последствия, но за щастие се лекува и може да бъде предотвратен до опреден етап.

Протеиновото отравяне се появява при прием на големи количества животински протеини и недостиг на въглехидрати и мазнини в дневното меню. Медицинският термин за това е протеиноза или хиперпротеинемия.

При завишен прием на животински белтъци кръвта се подкиселява от ко-продуктите на белтъчния метаболизъм. Липсата на мазнини възпрепятства обработването на белтъците от черния дроб и бъбреците, което води до протеинов излишък.

Това белтъчно свръхизграждане може да причини гадене, киселини в стомаха, слабост и умора, ниско кръвно налягане и главоболие. Затова не трябва да се подценяват тези симптоми, а дори да не будят у вас притеснение трябва да са сигнал да промените храненето и начина си на живот.

Има редица последици на протеиново отравяне - рак, артрит, сърдечни заболявания, диабет и други.

Поради тези причини протеиновите хранителни добавки трябва да се приемат контролирано и количеството им да съответства с теглото и натоварването ни. Те са забрани за прием от бременни, деца и хора, които проблеми с бъбреците.

И ако искате правилната протеинова доза, която да е хем полезна, хем вкусна, погледнете някоя от тези рецепти за протеинови барчета, протеинови мъфини или протеинови палачинки.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати