Уникалният ориз Басмати е толкова вкусен и полезен, а доброто му приготвяне чрез варене е лесно като детска игра.
Някои кулинари предпочитат да го приготвят с предварително накисване на ориза за около 20 – 30 минути. Накисването задължително трябва да бъде в студена вода.
След това варят оризът Басмати с предварително загрят котлон за около 10-11 минути. След варенето оставят ориза още пет минути в горещата вода и след това е готов за консумация.
Ориз Басматисе поднася отцеден и овкусен.
Вторият начин за приготвяне на Басмати е като се измие предварително със студена вода и се сложи да заври на слаб огън.
Ври около 20 минути и се оставя да престои в горещата вода за 15 минути.
Престоят в тенджерата задължително трябва да бъде с отворен капак. След това е готов за овкусяване и поднасяне.
Оризът Басмати съдържа по-малко нишесте в сравнение с обикновения ориз, което го прави неизменна част от балансираната диета на ценителите на ориза. Това му дава качества на по-лесно смилаем и добре усвоим от организма.
Басмати е подходящ ориз за честа консумация. Затова потърсете някоя от нашите вкусни рецепти с ориз Басмати и зарадвайте със здравословна вечеря близките си.
Коментари