Независимо дали ще готвите Традиционен български гювеч, Вегетариански гювеч или Постен гювеч, трябва да се запасите с търпение, защото хубавият гювеч отнема време.
Обикновено печенето на гювеч отнема около 60-180 минути в зависимост от това дали ще го приготвяте в обикновена тава или ще го сложите в глинен гювеч, както и дали ще бъде с месо или без. Когато месото е подложено на предварителна термична обработка (пържене, задушаване, варене) времето да изпичането на гювеча е около 60-80 минути в предварително загрята на 180-200 г фурна.
Приготвянето на гювеч в глинен съд отнема повече време, защото по правило глинените съдове се слагат в студена фурна. Печенето в гювеч отнема около 120-180 минути, в зависимост от количеството на продуктите.
Препоръчително е доматите да бъдат сложени чак в последния етап на печенето, защото киселинността им може да попречи на печенето на картофите или другите зеленчуци.
Коментари