Какво е ликопен и защо е важен?

Какво е ликопен и защо е важен?

Ликопенът е вид естествен пигмент, който е част от каротеноидите. Негова е заслугата за приятния и наситен червен цвят на някои плодове като домати, диня, папая, розов грейпфрут, кайсии и много други.

Полезните свойства на ликопена се дължат на това, че ликопенът е един от най-мощните антиоксиданти. Фактът, че ликопенът е каротеноид, не значи, че той се превръща във витамин А.

Ако имате желание да защитите вашата кожа от парещото слънце особено през лятото, да редуцирате риска от ракови заболявания, да забавите стареенето, това значи, че непременно трябва да включите храни с ликопен във вашето меню.

Доказано е, че този антиоксидант играе важна роля за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Има също доказателства, че ако има достатъчно ликопен в нашия организъм, това намалява риска от заболяване от някои видове рак - на гърдата, на простата, на белия дроб, на шийката на матката, рак на кожата, рак на стомаха, на панкреаса и други.

Както знаем, свободните радикали могат много да навредят на организма ни, и най-вече да променят ДНК-то на нашите клетки. Те също могат да нанесат необратими вреди в нашето тяло и това води до рак и заболявания на нашата имунна система.

Всички антиоксиданти, в това число и ликопен, могат да предотвратят вредното въздействие на свободните радикали. Структурата на ликопена му позволява да влиза в контакт със свободните радикали, които увреждат ДНК-то на нашите клетки.

Сигурно сте чували и за друг и също толкова силен антиоксидант, а именно бета-каротин. Нека сравним ликопен и бета-каротин и видим разликата между двете важни за здравето съединения.

Първото, което трябва да бъде отбелязано тук, е, че в сравнение с бета-каротина, ликопенът ни е по-малко познат. Въпреки това обаче ликопенът е много по-силен антиоксидант от бета-каротина. Има един научно доказан факт и той е, че ликопенът и лутеинът имат много силни антиоксидантни свойства. Не е тайна, че мъжете, които по-често приемат храни, в състава на които влиза ликопен, имат по-малък шанс да се разболеят от рак на простата.

Едно изследване сочи, че при мъже, които хапват повече храни, съдържащи ликопен, рискът от рак на простата намалява с до 45%. Има и други изследвания, които показват, че ликопенът има способността да подобряват концентрацията на сператозоиди, които не могат да имат деца.

Ако все пак не ви се отдава възможност да хапвате повече храни, съдържащи ликопен, то е препоръчително да приемате хранителни добавки, в състава на които влиза ликопенът. Схемата на приемане на ликопен уточнете с лекар или специалист. Имайте предвид, че ликопен е мастноразтворим, а не водноразтворим.

За да получите нужното количество ликопен, вижте нашите апетитни предложения за полезна доматен супа. За влагането на повече полезни храни с ликопен в дневното меню, ще ви помогнат и тези предложения за пълнени домати.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати