Как да премахнем ужилване от коприва?
gotvach.bg»Съвети»Как да премахнем ужилване от коприва?

Как да премахнем ужилване от коприва?

Как да премахнем ужилване от коприва?

Копривата е растение, което се среща почти по целия свят - многогодишно растение, което има свойства и качество на билките и расте на едни и същи места от година на година. Листата и стъблата на копривата са покрити с власинки, които при допир действат като малки иглички.

Растителни химикали преминават през тези кухи тръби и причиняват неприятно усещане за парене и обрив по кожата. Изгарянето на коприва е болезнено, но има начини да премахнем и облекчим ужилването.

Като начало не търкайте и докосвайте засегнатата област в продължение на 10 минути. Дори ако болката или сърбежът се влошат през първите няколко минути, опитайте се да не разтривате кожата си, в противен случай болката или дискомфортът може да продължи няколко дни.

Това, което може да направите при ужилване от коприва, е да излеете студена вода върху изгореното от коприва място.

След около 10-15 минути измийте мястото на изгаряне със сапун и вода. Това ще помогнете за премахването на растителни химикали, които причинят болка, подуване, зачервяване и сърбеж.

Много често след измиване на засегнатата област зачервяването и болката изчезват напълно или значително намаляват.

За да намалите леко усещането за парене, може да приложите също студени компреси. Колкото по-студен е компресът, толкова по-малко ще има зачервяване и дискомфорт.

И след като вече сте успели да си наберете прясна корпива, без да сте се изпонапарили, значи ви трябва вкусна рецепта с коприва, по която да приготвите за пролетна зеленийка.

За целта разгледайте нашите предложения за каша от коприва или коприва с яйца и сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати