Как се лекува гонартроза?

Как се лекува гонартроза?
Снимка: gotvach.bg

Гонартрозата е коварно заболяване, което засяга колянната става. Причинява силна болка, която в началото се усеща само при претоварване и преминава след почивка. В напредналите фази болката става постоянна и не се поддава на обикновени обезболяващи средства.

Лечението на гонартрозата е сложно и комплексно. Физиотерапията имат доказано добър ефект. Задължително трябва да се отбремени засегнатата става – това включва намаляване на телесното тегло, използване на помощни средства за придвижване, почивка в леглото. Предписват се нестероидни противовъзпалителни средства, които да облекчават болката.

Освен физиотерапия се препоръчва и балнеолечение. В ранните фази на гонартрозата се назначават средства, които предпазват ставите от по-нататъшно увреждане. При много увредена става се назначава оперативно лечение, което да коригира аномалиите. В тежките случаи се поставя изкуствена колянна става, а след операцията се прилага строга физиотерапия, която зависи от индивидуалните особености на всеки пациент.

Съществуват множество консервативни методи за лечение на гонартрозата, но заболяването трябва да се диагностицира в по-ранен етап, за да може да се прилагат тези методи, които намаляват болката и подобряват подвижността на ставата.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати