Всички сирена са богати на калций и редица микроелементи, които спомагат за бързото възстановяване на киселинността в устата и по този начин предотвратяват появата на кариес. Освен това те са пълни с фосфор и цинк, които в комбинация с калция, са необходими за изграждането на костната тъкан.
Но възниква въпросът сирената с мухъл полезни ли са? Не можем да дадем еднозначен отговор на този въпрос, защото има сирена с мухъл и сирена с мухъл. Ето какво имаме предвид.
Класическите сирена с мухъл, които се правят по рецепта в контролирана среда, са изключително полезни за хората. В техните плесенни гъбички се съдържат допълнителни ензими, които подпомагат храносмилането и работата на стомашно-чревния тракт.
От друга страна обикновеното сирене, покрито по една или друга причина се е покрило с мухъл, не бива да се консумира. Плесентта, появила се в хладилника, не бива да се бърка с благородната плесен, която се е завъдила в скъпите сирена от типа Камамбер, Бри и др.
Некултивираните плесени и колонии от мухъл може да бъдат силно токсични и опасни за здравето на онзи, който се е осмелил да ги консумира.
Ето защо, колкото и да не ви се иска, трябва да изхвърлите цялото количество меко сирене, по което сте забелязали мухъл. Може да направите компромис, ако става дума за твърдо сирене или кашкавал. Тогава мястото, засегнато от плесен, трябва да бъде отстранено изцяло.
Коментари