Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сготвеният мед е отрова

Сготвеният мед е отрова

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Мед

Изследванията на фосили показват, че пчелите съществуват от поне 150 милиона години. Никой не знае кога сме открили съкровището, скрито в техните кошери, но рисунките на пчелари, намерени върху стените на пещера в Испания, доказват, че сме практикували пчеларство от поне 7000 години.

Медът има много приложения. Използван е за подсладител, лекарство, дар за боговете, валута, символ на любов. В гръцката митология например Ерос потапя върховете на стрелите си в мед, преди да се прицели в сърцата на хората.

Суровият мед е лекарство, но сготвеният е бавна отрова. В естествената си форма медът е богат на минерали, витамини, ензими, аминокиселини и карбохидрати.

Топлината обаче лишава меда от повечето му хранителни качества и преобразува молекулите му в нехомогенно лепило, което се прилепя към лигавицата и запушва малките енергийни канали.

Сготвеният мед предизвиква токсичност в клетките и може да доведе до имунологична дисфункция. Също така може да запуши артериите и да предизвика атеросклероза, възпрепятствайки кръвоснабдяването на важни органи.

Като общо правило медът никога не трябва да бъде готвен и нищо не трябва да бъде готвено с мед. Вместо това можете да добавяте суров мед към кисело мляко и топъл чай или да го намажете върху хляб или препечена филийка.

Пчели

В днешно време повечето мед, предназначен за продажба, е подгряван и трябва да бъде избягван. Търсете думите “суров” или “непастьоризиран” върху етикета на меда в магазина.

Най-чистият мед обаче е домашният суров мед, тъй като помага за превенцията на сезонните алергии и е богат на прана (жизнена енергия). Проверете местния пазар на селскостопански продукти и когато сте в провинцията, оглеждайте се за кошери край пътя.

При затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол всяка сутрин пийте по чаша топла вода със супена лъжица мед и 5 до 10 капки ябълков оцет. Медът пречиства мазнините и холестерола от тъканите в тялото.

За да излекувате рана, всекидневно я налагайте със стерилна марля, напоена с мед. Нощем изхвърляйте марлята. При настинка смесвайте половин чаена лъжица канела с една чаена лъжица мед 2-3 пъти дневно и изяждайте сместа.

За да прочистите синусите си, приемайте смес от по една чаена лъжица пресен сок от джинджифил и мед 2-3 пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
аз
аз
абе много глупости в тоз саит бе. като сготвиш меда, просто му изчезват качествата. толкова
24.05.2015 02:07
4
6
Веско
Веско
Напълно вярно е! При топлинна обработка всички полезни вещества в меда се разпадат и се превръща в прост подсладител, токсичен при това. Защо? Втечняването на кристализиралия/озахарен/ мед се извършва на водна баня при температура до 40 градуса. Най-добре в съд с вграден термостат. Колкото и да е бавен процеса - спазете това. При високи температури в меда се образува ХМФ - хидрооксиметилфурфурол, който е токсичен и канцероген! Съдържанието на ХМФ в меда е един от основните показатели за окачествяване. Понеже процесите на кристализация започват около 6 месеца след добиването на меда,в производствения процес често той се втечнява. Затова няма гаранция какъв мед купувате. Разбира се- от една медена торта няма да умрете,но колкото повече и по-често консумирате мед претърпял термична обработка - толкова по-зле.
Ако искате да сте сигурни за здравословните качества - купувайте озахарен мед, био, и пчелите да са захранвани не със захарен сироп а със собственият им мед. Само тогава можем да говорим за "жив" мед, в който диестазната активност е висока. Диестазната активност е другият най-важен показател за качество. Такъв мед притежава истинските лечебни свойства. Всичко друго е подсладител с вкус на мед.

За ония които пишат тук неподготвени - ще е добре ако се интересуват повече за това какво слагат в устата си. . Не е задължително да си го учил в университета - Достатъчно е дори да се поровиш малко в нета
18.04.2015 02:47
11
4
az
az
това са абсолютни глупости
06.10.2014 11:01
3
4
Гост
Гост
За всички многознайници, включително и автора, който/която най-вероятно е копирал тази статиика от някое място където също толкова добре разбират нещата - при топлинна обработка се променя молекулярната структура на восъка в меда, променят се вкусовите качества и се кристализират захарите в него, другото са бабини деветини...
16.04.2014 19:23
5
5
Мария
Мария
Не виждам реални доказателства, че медът е отрова, когато е сготвен, а само гръмки твърдения. Безпорно е, че суровият мед е по-добър, има ензими и витамини. Добре, но чак да става отрова като се загрее. Цитирайте някое научно изследване поне, щом твърдите такива неща. А кое е по-вредно сготвен мед или сготвена захар?
12.03.2014 14:42
7
2
Емил
Емил
0888898241 за контакт
14.01.2014 14:21
Антон
Антон
има на слънчева светлина до прозореца,по възможност в топла стая
04.01.2014 11:28
1
Ваня
Ваня
Купувайте от пчелар на село , а медът се втечнява на водна баня не повече от 45 гр.По друг начин няма как.
03.11.2013 09:05
1
р
р
А когато е захаросан,как да се разтопи без топлинна обработка?
30.10.2013 09:10
3
1
Покажи всички подкоментари
Nina
Nina
А толкова много рецепти за сладкиши и ястия
с мед публикувате и................
21.10.2013 12:28
3
1
из
из
Ей, много знаете, коментаторите под статията. Още от бабино време се знае да не се загрява меда. От една страна защото губите ензимите при температура над 40 градуса. От друга, защото и някои витамини се губят. И накрая какво консумирате - сготвени въглехидрати. Яжте си меда суров, какъв е проблема!? По-тъпото е ако наистина промишления мед минава през топлинна обработка, а ние си мислим че купуваме суров мед... аз лично нямам от къде да взимам домашен мед.
20.10.2013 17:18
1
Покажи всички подкоментари
вк
вк
Подкрепям горното твърдение!
И на мен ми писна от преписвачи. Политиците ни са преписвачи, жърналистите ни са преписвачи, аман от неуки и далеко от природата хора. Ще станем, като американците, страхуват се от пчелите и ако някое селище позволи на някой да постави кошери в околността, има опастност да се заведе дело срещу тях от някой родител, дето детето му е може би алергично и тъпа история. В същото време Монсанто си прави експерименти с природата и хората. Скоро ще ви пусна в интернет снимки на генетичен слънчоглед, със десетина пити, вместо една и оклюмали като, сами се сетете като какво.
15.08.2011 05:58
1
Цвети
Цвети
В готварски сайт да се твърди, че готвеният мед е отрова си е доста сериозно обвинение.

Лошото е, че за такова сериозно отправено обвинение аз не прочетох никакви факти, който да го подкрепят. Това ми се струва доста безотговорно, аз лично се притесних като прочетох тази статия и точно това твърдение.
Жалко, че не сте копирали/превели повече от текста от където сте взели извадката. Аз си направих труда и го намерих макар да ми отне време. (А дали нямаше да е по-лесно просто да напишете източника на тази информация? Мисля, че така би било редно.)
Та тази информация е от една статия в списание Yoga+ и е според Аюрведа.
Както аз разбрах от оригиналният материал твърдението за меда е, че сготвен се губят много от ценните му качества (което всъщност важи и за готвените храни по принцип). И сготвен запушва енергийните канали.

Колкото до токсичността му - факти и други неща, които да подкрепят това твърдение не открих в Интернет.
Единственно в някакъв блог намерих обяснение, че според Аюрведа се твърди така защото меда бил реагирал с металите от тиганите и канчетата, но това си зависи от съда в който го готвиш и честно казано не намерих информация дали и това твърдение е вярно.

Така, че след като загубих 2 часа, за да разбера безпочвените ви твърдения вече много съжалявам, че прочетох "информативната" ви статия.
09.08.2011 14:17
5
1