Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим домашно краве масло

Да си направим домашно краве масло

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Да си направим домашно краве масло
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Домашно приготвеното краве масло е здравословно и не съдържа характерните за купешкото масло оцветители и добавки. Освен всичко това, домашното краве масло е и по-вкусно. Вижте как да си го приготвите вкъщи.

Вземете три литра краве мляко и го изсипете в по-широк съд и го оставете в хладилника. Млякото не бива да е сварено. Нека престои в хладилника минимум 15 часа. От време на време го разклащайте или разбърквайте, защото целта е да се събере каймака, получаващ се отгоре.

Колкото повече време оставите млякото да престоява, толкова повече каймак ще успеете да съберете. Когато приключите с чакането, оберете събралия се каймак. Най-хубаво е да изчакате 3 дни. За да приготвите маслото ще ви е необходима поне една кофичка от кисело мляко, пълна с каймак. От нея ще получите към 120 г масло.

Изсипете събрания каймак в дълбок съд и сложете пасатор. Най-добре облепете отстрани с прозрачно домакинско фолио, за да не пръска.

Започнете пасиране, което ще трае около 10 минути. В началото каймакът ще стане по рядък, но към седмата минута ще се получи смес като сметана. Не спирайте да разбивате и ще видите как маслото се залепва по бъркалката и се отделя от суроватката, която се получава. Това е състоянието, в което можете да спрете да разбивате.

Отделете полученото масло в отделен съд и го измийте със студена вода. Така се прочиства маслото и се отделя суроватката. Вече си имате домашно приготвено краве масло!

Ако го съхранявате в хладилника, ще издържи до 10 дни, а във фризера до няколко месеца. Млякото, което сте използвали можете да оползотворите за рецепти с обезмаслено прясно мляко.

Приготвяйте си домашно краве масло, защото само така ще бъдете сигурни в неговите качества. То е източник на витамини А, Е и Д и бета каротин, който спомага функциите на сърцето и белите дробове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
57
45
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Тати Мити
Тати Мити
Що за тъпотия - масло от СУРОВО мляко, да можеше да го прочете и баба ти, ще ядеш филия с мас, та ще ти пукат ушите!!!
19.11.2014 13:08
4
1
1
Покажи всички подкоментари
LUCHI
LUCHI
Правя си масло години наред, събирам каймака от СВАРЕНО мляко,престояло 24 часа в хладилник. Слагам го в 2-литрова бутилка и след 10 мин тръскане на бутилката се събира топка малко. Отрязвам бутилката, слагам маслото в купичка и започвам да го мачкам(плакна) под вода. Седи в хладилника и месец, без да си променя вкуса. Трябва да е хубаво изплакнато, да не е останала капка мляко, която да се развали.
06.10.2014 17:40
8
Иванка
Иванка
Изпробвах я тази рецепта ,получи се чудесно домашно масло ,но аз прибавих малко сол към готовото вече масло ,така стана по вкусно ! Благодаря за рецептата !
15.05.2014 23:34
5
1
аеяя
аеяя
пълни гупости
08.04.2014 23:56
2
8
Петя Тодорова
Петя Тодорова
Едно нещо хубаво да науча
14.04.2013 19:27
7
2