Да си направим домашно краве масло

Да си направим домашно краве масло

Домашно приготвеното краве масло е здравословно и не съдържа характерните за купешкото масло оцветители и добавки. Освен всичко това, домашното краве масло е и по-вкусно. Вижте как да си го приготвите вкъщи.

Вземете три литра краве мляко и го изсипете в по-широк съд и го оставете в хладилника. Млякото не бива да е сварено. Нека престои в хладилника минимум 15 часа. От време на време го разклащайте или разбърквайте, защото целта е да се събере каймака, получаващ се отгоре.

Колкото повече време оставите млякото да престоява, толкова повече каймак ще успеете да съберете. Когато приключите с чакането, оберете събралия се каймак. Най-хубаво е да изчакате 3 дни. За да приготвите маслото ще ви е необходима поне една кофичка от кисело мляко, пълна с каймак. От нея ще получите към 120 г масло.

Изсипете събрания каймак в дълбок съд и сложете пасатор. Най-добре облепете отстрани с прозрачно домакинско фолио, за да не пръска.

Започнете пасиране, което ще трае около 10 минути. В началото каймакът ще стане по рядък, но към седмата минута ще се получи смес като сметана. Не спирайте да разбивате и ще видите как маслото се залепва по бъркалката и се отделя от суроватката, която се получава. Това е състоянието, в което можете да спрете да разбивате.

Отделете полученото масло в отделен съд и го измийте със студена вода. Така се прочиства маслото и се отделя суроватката. Вече си имате домашно приготвено краве масло!

Ако го съхранявате в хладилника, ще издържи до 10 дни, а във фризера до няколко месеца. Млякото, което сте използвали можете да оползотворите за рецепти с обезмаслено прясно мляко.

Приготвяйте си домашно краве масло, защото само така ще бъдете сигурни в неговите качества. То е източник на витамини А, Е и Д и бета каротин, който спомага функциите на сърцето и белите дробове.

5 7
4 5
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Тати Мити
Тати Мити
19.11.2014 13:08
Що за тъпотия - масло от СУРОВО мляко, да можеше да го прочете и баба ти, ще ядеш филия с мас, та ще ти пукат ушите!!!
2
1
eli
eli
22.04.2015 15:04
Не рискувайте да правите масло от сурово мляко. Аз събирам в съд каймака от свареното мляко и прибирам във фризера.Ако го оставите в хладилника, ще прокисне и ще горчи. И така докато се събере достатъчно количество, понякога чакам 1-2 седмици. След това го оставям хубаво да се размрази, слагам 0,5 кофичка кисело мляко и оставям на стайна температура 1 ден да се закваси.После с миксера избивам маслото, като към края на избиването добавям малко вода, за да се събере маслото. Промивам с вода няколко пъти, отцеждам от водата,изгребвам с дървена лъжица, посолявам (по желание) и оставям в хладилника да стегне. Нарязвам на парчета, увивам всяко парче във фолио и слагам торбичката във фризера. Така винаги имам прясно домашно масло.
5
1
LUCHI
LUCHI
06.10.2014 17:40
Правя си масло години наред, събирам каймака от СВАРЕНО мляко,престояло 24 часа в хладилник. Слагам го в 2-литрова бутилка и след 10 мин тръскане на бутилката се събира топка малко. Отрязвам бутилката, слагам маслото в купичка и започвам да го мачкам(плакна) под вода. Седи в хладилника и месец, без да си променя вкуса. Трябва да е хубаво изплакнато, да не е останала капка мляко, която да се развали.
5
0
Иванка
Иванка
15.05.2014 23:34
Изпробвах я тази рецепта ,получи се чудесно домашно масло ,но аз прибавих малко сол към готовото вече масло ,така стана по вкусно ! Благодаря за рецептата !
4
1
аеяя
аеяя
08.04.2014 23:56
пълни гупости
2
7
Петя Тодорова
Петя Тодорова
14.04.2013 19:27
Едно нещо хубаво да науча
6
2