Кромид лукът, който е най-използваният от всички видове лукови растения в националната ни кухня, крие в себе си множество ценни съставки. Този зеленчук произхожда от Средна Азия, но бързо се налага и в Европа още през Средновековието.
Небезизвестен факт е, че е бил използван от елините за засилване на апетита, а пък римляните са считали, че придава сила и енергия на легионерите им.
Не забравяйте все пак, че като всяко по-силно природно лекарство, така и с консумацията на лук не трябва да се прекалява.
Макар да унищожава повечето вредни бактерии, които попадат в стомаха ни, консумирайки го в прекомерни дози, той може да доведе и до дразнене, краткотрайни състояния на нервност или на хипервъзбуда.
Ето какво е важно да знаете за кромид лука /виж галерията/ и за неговите незаменими ползи.
Коментари