Що е то Дулсе де лече и как да го приготвим?

Дулсе де лече

Има много начинаещи кулинари, а вярвам и не само начинаещи, които не са чували за тази прекрасна карамелена сладост, използвана все по-често за направата на десерти. С две думи дулсе де лече е млечен карамел. Има два основни варианта за приготвянето му в домашни условия.

Първият вариант е за тези, които имат достъп до истинско домашно прясно мляко и имат време често да разбъркват сместа от мляко и захар. Рецептата е проста, но изисква време и внимание. Важна е технологията.

Съставките, които са ви нужни, са 950 мл прясно мляко, 200 г захар и 1/4 ч.л. сода за хляб, разтворена в 2 ч.л. вода.

Може да си добавите аромати по избор като канела и ванилия. Някои хора дори слагат по мъничко морска сол, за да се откроява повече привкуса на карамелена сладост след първата нотка на солено.

Технологията на приготвяне на дулсе де лече е следната: В прясното мляко изсипвате захарта и ароматите и слагате на котлон, загрят от умерена до силна температура. Разбърквате до разтваряне и чакате да млякото да заври, след което сваляте за малко от котлона и добавяте разтворената във вода сода.

Тук е момента да ви препоръчам по-дълбока тенджера, тъй като млякото ще шупне, разбъркайте го добре, след което го върнете на котлона. Трябва да ври интензивно 1 час, като го бъркате на всеки десетина минути.

Намалете котлона след един час и варете още 20-30 минути. В първите 10-15 минути бъркайте сместа на всеки 5 минути, а в края вече трябва да започнете да бъркате постоянно, докато сместа се сгъсти.

Дулсе де лече крем

Ако сте ползвали канела на пръчка или ванилия на шушулка, след като оттеглите от котлона, прецеждате в бурканче или където смятате да го съхранявате (в случай, че няма да го ползвате сега) докато е все още по-течен. Когато изстине се сгъстява още и се съхранява до около месец в хладилник.

Другия ви вариант за приготвяне на дулсе де лече е доста по-лесен. Купете си консерви с подсладено кондензирано мляко и директно с кутиите ги сварете в голяма тенджера с вода.

Варят се около 2-3 часа, като минимумът е 2 часа, а вие винаги трябва да следите водата да покрива консервите, а ако се изпари да доливате с гореща. След като изтече времето изваждате консервите от водата и ги оставяте да се охладят. Готови са за отваряне и консумиране.

Хубавото на този вариант е, че годността на този млечен карамел е много дълга, практически докато отворите консервата, а след отварянето може престои около 1 месец в хладилника.

А най-лесният вариант да се доберете до тази сладост е от магазина. Най-вероятно няма да е така уникален и вкусен като домашния вариант, на който вие може винаги да повлияете с вкусовите си предпочитания, но пак е добра алтернатива.

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Албена
Албена
12.05.2016 19:04
Невероятна вкусотия и идеално допълнение за торти и сладкиши.
1
0
Албена
Албена
12.05.2016 19:02
Има го готово приготвено по магазините.
1
0
Радомира Михайлова
Има го, но казват, че домашно приготвеното е по-хубаво...както казват за всяко нещо ;)
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:35
от доста време му се каня и все не ми стига времето...
1
0
Радомира Михайлова
И аз така!
0
0