Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»От този плод се правят безвредни биоинсектициди, които не ни тровят

От този плод се правят безвредни биоинсектициди, които не ни тровят

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
От този плод се правят безвредни биоинсектициди, които не ни тровят
Снимка: Flickr

Питомба е малко вечнозелено дърво или храст, който може да достигне височина от 3–4 метра. Той вирее в Бразилия. Дървото е с компактен растеж с плътна зеленина и е доста привлекателно, особено когато дава плодове. Листата са елипсовидни, копиевидни и са с лъскав, тъмнозелен цвят на горната повърхност и светло зелени отдолу.

Плодовете са ярко оранжеви или жълти, със сочно месо и силно ароматен леко кисел вкус. Плодът съдържа 1 до няколко семена. Узрява от май до юни, а понякога има реколта и през есента. Плододаването обикновено започва около четвъртата година след засаждането.

Вирее в басейна на Амазонка, но е култивиран и в Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела и Парагвай. Расте добре в киселинни почви, голяма влажност и предпочита силното слънце.

Питомба се използва успешно в борбата срещу вредители. Биохимикът Мария Лигия Маседо от Федералния университет на Мато Гросо до Сул екстрахира от плодовете му протеин, по–точно лектин, който дава на гъбички и бръмбари, атакуващи най–консумираните видове боб в Бразилия, и установява, че този протеин намалява с 60% растежа на два вида гъбички и убива почти изцяло бръмбарите, които увреждат двете растенията.

Ако полевите тестове докажат ефективността, постигната в лабораторни условия, тази молекула може да стане опция в борбата срещу тези вредители и да замени агрохимикалите, които са токсични за животните и човешките същества. Този пектин също така е ефикасен срещу гъбичка, действаща срещу Fusarium oxysporum, която напада листата на захарната тръстика и кафето, както и срещу Colletotrichum lindemuthianum, което води до болести, характерни за селското стопанство, например тъмните петна по мангото.

В тази връзка Мария Лигия обмисля възможността за производство на генетично модифицирани растения, от които да се получи пектин, който ще бъде алтернатива за големите насаждения.

Плодовете на Питомба се консумират пресни, използват се още за производство на желе, различни консерви и газирани напитки.Добре узрелите плодове се преработват в сок.Също така от тях може да се направи мармалад или бонбони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати