четвъртък, 28 август

Риган

4 от 20 Гласа

Риганът е известен в ботаниката под името Origanum vulgare и е много близък до майорана. Той е малък храст с няколко разклонения, чиито стъбла са окичени с малки сиво-кафеникави овални листа и малки бели, или розови цветчета. На средиземноморския климат риганът расте като целогодишно растение, но на по-сурови места, като Северна Америка, той е отглеждан като едногодишна подправка.

Топлият, успокоителен и ароматен вкус на ригана го правят перфектната добавка в средиземноморската и мексиканската кухня. Тази популярна подправка, чието име означава „планинска радост”, е достъпна по магазините целогодишно.

Макар много хора да си мислят за пица, когато става въпрос за риган, той може да добави мек, успокоителен и ароматен вкус към най различни ястия, особено тези в средиземноморската кухня.

Риганът произхожда от Северна Европа, макар че е виреел и в много други части по света. Бил е дълбоко почитан от древните гърци и римляните, които са слагали венци, сплетени от риган, на булките и младоженците. Първите писменни данни за употребата на риган идват от древните гърци. Хипократ е използвал ригана като антисептик за лечение на стомашни и дихателни проблеми. С есенциалното масло от риган елините са третирали ухапвания от змии и паяци.

Състав на ригана

риган

В стеблата, листата и цветовете на риган се съдържат голямо количество феноли и флавоноиди. Основните активни съставки в него са пимен, лимонен, оцимен, карвакрол и кариофилен.

Риганът е много добър източник на желязо, манган и диетични фибри, както и на калций, витамин С, витамин А и омега 3 мастни киселини.

Избор и съхранение на риган

- Винаги, когато е възможно, избирайте пресен риган вместо изсушен, тъй като той е по-благоуханен;

- Листата на пресния риган трябва да са свежи и ярко зелени, а стъблата твърди;

- Предпочитайте органично отглежданият риган;

- Пресният риган трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа;

- Изсушеният риган се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.

Готвене с риган

- Риганът винаги трябва да се прибавя в края на готвенето, за да запази аромата си;

- Винаги, когато си правите пица, добавяйте няколко стръка прясно нарязан риган;

- Риганът е подходящ към сотирани гъби или лук;

- Добавете малко пресен риган към зехтина;

- Прибавете риган към домашно приготвения си чеснов хляб.

Пица с риган

- Риганът е много подходящ за салатни дресинги;

- Сушен риган се добавя към риба, доматени сосове и маринати;

- Добавете клонка риган в бутилка с оцет или зехти и той ще придобие изтънчен аромат;

- Риганът се комбинира чудесно с маслини, каперси, шунка и салата от риба;

- Риганът е незаменима подправка при печеното свинско и агнешко месо;

- Риган се добавя малко преди да стане готово ястието, за да не загуби аромата и вкусовите си качества;

- Сушеният риган се добавя към пържоли и шишчета на барбекю и им придава изключителен аромат.

Ползи от ригана

Може да сте виждали етикетът масло от риган в магазините за подбрани здравословни храни. Със сигурност има причина за това!

- Има ефективно антибактериално свойство. В Мексико изследователи са сравнили ригана с тинидазола- лекарство, често предписвано при инфекции, причинени от амебата Giardia lamblia. Те са остановили, че риганът е по-ефективен срещу Guardia в сравнение с останалите обичайно предписвани лекарства.

- Има антиоксидантно действие. Риганът съдържа много фитонутриенти, включително тимол и розмаринова киселина, които действат като антиоксиданти, способни да предпазват клетъчните структури от дължащи се на кислорода увреждания. Освен това един грам пресен риган е показал, че има 42 пъти по-голяма антиоксидантна сила в сравнение с ябълките, 30 пъти повече от картофи, 12 пъти повече от портокали и 4 пъти повече от боровинки.

- Той е подправка, богата на различни нутриенти. Риганът е много добър източник на фибри, които предпазват колона от причиняващи рак токсини и ги премахват от организма. Затова диетите, богати на фибри, са добри за понижаване на нивата на холестерол и за редуциране на риска от рак.

- Риганът е полезен при кашлица, възпалено гърло, грип и спомага отхрачването. Помага при болезнена менструация.

Вреди от ригана

Няма определени показания, за които трябва да се внимава при употребата на риган. Все пак не са изключени прояви на алергични реакции в отделни случаи. Внимавайте, защото екстрактът от риган има много силен успокоителен ефект, поради което не бива да се приема в големи дози. В случай че приемате някакъв продукт от риган, спазвайте точно определените дози на опаковката. Употребата на сухия риган под формата на подправка няма никакви противопоказания.

Отзиви (6)

  • 0
    0
    Отговор
    Ренета Миланова

    2013-09-18, Оценка 5 от 5 за Риган

    Много отдавна търся да намеря риган за да го посадя в саксия. Може ли някой да ме посъветва къде да го намеря и как се отглежда.
    Благодаря
  • 0
    0
    Отговор
    ,Росица Викторова

    2012-04-03, Оценка 5 от 5 за Риган

    Риганът го използваме много години.ходим да си берем горски риган.Преди няколко години купихме семена/продават се навсякъде/ и ги засях,вече си берем пресен риган ,по време на цъфтежа го бера за чай.Гръцкият риган цъфти бледорозово ,а нашият е с по наситен цвят.Имам и от двата вида ,ако някой желае ще му изпратя коренчета.
    0
    0
    delfin4e_07Здравей, от 2 седмици се опитвам да си направя малка градина в кухнята. Имам див лук, босилек и магданоз къдрав (още не са поникнали но се надявам савсем скоро да поникнат) и искам да си засадя още нещо. Ще се радвам да споделиш дали се отглежда трудно ригана, в каква почва си го насадила и други особености за него. Предварително ти благодаря, хубав ден!
  • 0
    0
    Отговор
    Корнелия Нейкова

    2011-10-12, Оценка 4 от 5 за Риган

    Тъй като в Гърция, където живях много години трудно се намира, да не кажа съвсем не се намира чубрица, приятели ме посъветваха да заместя тази подправка с риган. Картофена яхния, всякакви месни ястия, салати-зеленчукови, месни, рибни ставатт чудесни с риган. Ако знаех как се размножава, бих си засяла в градината или в саксия тук в България за да имам целогодишно.
  • 0
    0
    Отговор
    Галина Михайлова Ангелова

    2011-09-21, Оценка 4 от 5 за Риган

    От много години събирам и използвам риган, който събирам от места в планината. Изсушен го слагам във всякакви ястия,к омбинирам го и с други типично български билки.
  • 0
    0
    Отговор
    Татяна

    2011-07-05, Оценка 4 от 5 за Риган

    Това на снимката не е ли босилек ?
  • 0
    0
    Отговор
    PotoP

    2011-02-03, Оценка 4 от 5 за Риган

    Ригана ми е любимата подправка. Използвайте го и когато готвите свинско, няма да съжалявате. Пробвайте в марината на свинските пържоли да сложите и риган.
    0
    0
    lubkaномер за тази билка моля ви

Тук виждаш статия за Риган от категорията за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако си на мнение, че информацията за Риган е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от линка за контакт. Търсиш още информация за Риган? Пиши ни и екипът ни ще разширят статията.