Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Задължителни ястия за Великденската трапезаЕто кои са задължителните ястия за Великденската трапеза, които трябва да предложите на семейството си. Ще добавим и малко вариации, ако желаете да не се повтаряте....
24 Април
Чуждестранни гозби за Великденската ТрапезаИталианската великденска трапеза е украсена винаги с традиционния великденски сладкиш с плодове и ядки, полят с ликьор....
15 Април
Колко ще ни струва великденската трапезаНаближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за великденската трапеза храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата....
11 Април
Как изглежда великденската трапеза по цял святВ Грузия, вместо великденски козунак, на традиционната трапеза за Великден се слагат великденска торта с блат и крем. Обикновено грузинците носят тортата в деня на Възкресението в църквата, за да бъде благословена....
19 Април
Поне 80 лева ще ни струва традиционната великденска трапезаХората, които искат да приготвят традиционна великденска трапеза за наближаващия християнски празник, ще трябва да отделят поне 80 лева, като половината от тази сума ще бъде похарчена за агнешко месо....
20 Април
1
Какво да сложим на великденската трапеза тази годинаА ако добавите и от счупените великденски яйца към нея, се получава чудесно....
27 Април
Козе сирене със сусам за празничната трапезаТази много лесна, но ефектна празнична рецепта приготвяме в няколко много прости стъпки.
Първо и най-важно за нея е козето сирене да бъде от кремообразния тип, във вид на кръгло или четвъртито рулце с твърда обвивка....
16 Дек.
Тазгодишната великденска трапеза e най-евтината от 6 г. насамГрубите изчисления показват, че ще са ни необходими около 60 лева, ако искаме на великденската трапеза боядисани яйца, козунак и основно ястие с агнешко месо....
10 Април
Ще похарчите най-малко 50 лева за Великденската трапезаПоне 50 лева ще похарчат българските домакинства, за да посрещнат Великден с традиционната трапеза за празника....
01 Април
Великденска коронаСчукваме на едро зърната на кориандъра, копъра и анасона. Изсипваме в купа и прибавяме кимиона. Разтваряме маята в хладко подсладено мляко. Изсипваме брашното в дълбока купа и правим кладенче.
В него изсипваме разтворената...
22 Февр.
Великденска питаМаята се разбърква в топла вода със захарта и 2 .л. брашно на каша. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва тесто. Втасва 40 минути и разделяме на три части. Двете се точат с ръце на дълъг фитил, сплесква се...
28 Април
Великденска капамаМесото се измива и нарязва на 6 парчета. Всяко от тях се шпикова с парченца морков, и зърна черен пипер. Запържват се леко в мазнина и се изваждат.
В същата мазнина се задушават нарязаните лук и чесън. Добавят се накълцаните...
20 Април
Великденска супаАгнешкият комплект се измива добре. Слага се да се вари в около 1500 мл. вода, като се добавят 2-3 ч. л. сол. По време на варенето се отпенва. Вари се около 30 мин. След това карантията се отцежда и се нарязва на ситно....
19 Април
Великденска погачаМаята разтворете в хладкото прясно мляко с 1 ч.л. захар и оставете за 20 минути, докато шупне. Пресейте брашно в голяма тава и в кладенче по средата добавете маята, яйцата, киселото мляко, солта, олиото, водата и започнете...
06 Април
1
Великденска салатаСалата се почиства и измива добре, нарязва се на ивички.
Лукът и магданоза се почистват, измиват и нарязват на ситно. Краставицата и репичките се нарязват на тънки филийки.
Всички зеленчуци се обърква в купа и се овкусяват...
14 Април
Великденска питаЗатоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята заедно с 1 с.л. захар. Щом маята се активизира, добавете към нея киселото мляко, яйцето + 1 белтък, маслото, солта и с брашното замесете гладко тесто. Оставете тестото...
26 Март
Великденска тортаЗахарта се разделя на 3 част - за блатовете, сиропа и плънката.
Четирите яйца и първата част от захарта се разбиват с миксер, прибавят се бакпулверът и ванилията, накрая и брашното. Сместа се разделя на две части за двата...
16 Април
Великденска питкаСолта, захарта и маята се разтварят в айрана. Брашното се пресява и се прави кладенче.
В него се счукват яйцата и се добавя айрана. Замесва се меко тесто, което се разделя на 3 топки. Всяка топка се разточва на тънка...
05 Май
Великденска тортаЗахарта се разделя на 3 част - за блатовете, сиропа и плънката.
Четирите яйца и първата част от захарта се разбиват с миксер, прибавят се бакпулверът и ванилията, накрая и брашното. Сместа се разделя на две части за двата...
16 Април
Зелена Великденска салатаПо желание поднесете зелена Великденска салата с прясно накълцан копър или магданоз....
11 Май
3
Красива Великденска ПогачаПечете красивата великденска погача в загрята фурна на 170 °C....
18 Април
1
Лимецова Великденска погачаПече се лимецова Великденска погача предварително загрята фурна 40 мин на 170 °C....
26 Април