Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Гъши дробГъши дроб, познат още като фоа гра, се получава от черен дроб на гъски и патици, като гъшият се добива в по-малки количества от патешкия. Гъши дроб е култов деликатес, който е истинска наслада за сетивата. Заедно с...
18 Юли
5
Омазнен черен дробОмазненият, затлъстял черен дроб води до състоянието чернодробна стеатоза. Това представлява обменно нарушение, в резултат на което се достига до увеличение на черния дроб.
В обикновено състояние мастна тъкан в черния...
29 Януари
Уголемен черен дробУвеличеният черен дроб се нарича с медицинското название Хепатомегалия. В случаите, когато заедно с черния дроб се увеличава и слезката, състоянието се нарича хепатоспленомегалия.
Черният дроб е орган от храносмилателната...
11 Ноем.
Паниран дробНарежете измития и подсушен телешки дроб на ленти. Поръсете го с сол, риган и черен пипер на вкус.
Прибавете зехтина и лимоновия сок, разбъркайте добре, покрийте и сложете в хладилник за 2 часа. Отцедете.
Оваляйте...
04 Окт.
1
Дроб сармаАгнешките дреболии се сваряват в подсолена вода, след което се изваждат и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда в отделен съд.
Ситно нарязаният лук се запържва леко в мазнината и към него се прибавят оризът, дреболиите...
24 Януари
3
Супа дробИзмийте дроба и го нарежете на парченца. Овалвайте парчетата в брашно и ги изпържете.
В съда запържете и скълцания лук и моркови. След това поръсете галета и овкусете със сол и пипер.
Извадете дроба и пасирайте зеленчуците...
29 Септ.
Дроб сармаАгнешките дреболии се сваряват в подсолена вода, след което се изваждат и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда в отделен съд.
Ситно нарязаният лук се запържва леко в мазнината и към него се прибавят оризът, дреболиите...
24 Януари
3
Гъши дробДробът и зеленчуците се нарязват на филии, ябълката – на шайби.
Дробът и ябълката се запичат заедно на сух тиган, зеленчуците се запичат на скара. Сосът се приготвя, като виното се загрява в тенджера. Когато се редуцира...
23 Ноем.
Дроб чорбаИзмийте добре и нарежете дроба на малки парчета.
Кокалите се измиват добре и се варят. В бульона от кокалите се слагат корените за супа, подправките и черен дроб.
След като дробът се свари, се прецежда бульонът. Добре...
19 Дек.
Дроб сарма с черен дроб и гъбиЧерния дроб измиваме, почистваме и нарязваме на 3-4 парчета. Поставяме го да се кисне в купа със студена вода и разтворена в нея 1 ч.л. сода за хляб за около 40 минути.
След това го изплакваме и заливаме с 4 ч.ч. студена...
16 Май
Зехтинът защитава черния дробЗаради многобройните си здравословни ползи зехтинът с право се смята за същински дар от природата. Той се препоръчва както от лекарите, така и от народната медицина за превенцията на развитието на сърдечно-съдови заболявания...
10 Май
Цикорията пречиства черния дробНатрупването на токсини в организма може да бъде причина за възникването на някакво заболяване. Тялото има естествен механизъм за пречистване от токсините, но средата, в която живеем, и начинът на живот, който водим, натоварват...
02 Януари
1
Торта от черен дробЛюбителите на дреболийките, веднъж опитали тортата от черен дроб, ще искат да я опитат отново и отново. Тя е много хранителна, придава тържественост на всяко събиране и е изключително вкусна.
Тя се прави много по-бързо...
01 Септ.
1
Рак на белия дробРакът на белия дроб е злокачествено новообразувание, причинено от деградиране или израждане на бронхиалните клетки, което се изразява в бързо разпространяваща се формация и увеличение на белодробните тъкани. Раковите клетки...
11 Юли
Рак на белия дробРакът на белия дроб представлява злокачествено образование, което е причинено от изграждане или деградиране на бронхиалните клетки, изразяващо се в бързо разрастваща се формация и увеличение на белодробната тъкан. Абнормните...
02 Април
Функции на черния дробЧерният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло, изпълняващ безброй функции, които са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве.
Разположен в горната дясна част на корема, черният дроб участва в различни...
20 Март
Бургерите съсипват черния дробЕдин месец на режим бързо хранене може да се окаже разрушителен за черния дроб, сочи изследване на шведски лекари.
Спецовете подложили на наблюдение 12 мъже и 6 жени по на около 30 години. Всички били слаби и в добро...
31 Август
Омазняване на черен дробОмазняване или затлъстяване на черен дроб се нарича още чернодробна стеатоза. За нормално наличие на мастна тъкан в черния дроб се приема около 6 % от общата му маса. За стеатоза или омазняване се говори тогава, когато...
01 Окт.
Да пречистим белия дробПречистването на белия дроб включва отхрачващо и противовъзпалително действие. Подобни резултати се постигат най-ефикасно чрез употребата на лечебната ружа, бял оман, подбел, брезови и борови пъпки и много други, приложени...
18 Август
8
Пречистване на черния дробЗа черния дроб се казва, че е „химическата лаборатория” на човешкото тяло. През него преминават и се преработват всички усвоени вещества. Неговата функция несъмнено е една от най-важните, които помагат човек да е в добро...
28 Март
Рак на черния дробРакът на черния дроб е сериозно заболяване, което има изключително тежка прогноза. Смята се, че всяка година половин милион души чуват страшната диагноза. Ракът на черния дроб има бърза еволюция, която обуславя лошата...
26 Юни
6
Стеатоза на черния дробЧерният дроб представлява основен орган в човешкото тяло, който е от изключително значение, защото всички биохимични процеси в организма преминават през него – обмяна на белтъци, мазнини и въглехидрати.
Стеатозата...
24 Юни
Хепатомегалия – увеличен черен дробЧерният дроб е изключително важен орган в човешкото тяло, чиято главна функция е да обезврежда различните токсини, без значение дали те са постъпили отвън или са резултат от заболявания и дейността на организма....
09 Юни
2
Тракийска дроб сармаПо тази рецепта за дроб сарма традиционно се приготвяше дроб сарма за Великден и Гергьовден от прабаба ми и баба ми в пловдивското село Труд.
Агнешките дреболии се поставят в тенджера със студена вода (без булото) и се...
03 Май
Традиционна дроб сармаЗапържва се в мазнина лукът, нарязан на дребно, лападът, киселецът и доматено пюре.
След това се добавя ориз, дреболиите /те са сварени предварително и нарязани на дребно/, подправките и се налива вода.
Пече се до...
06 Януари
1