Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Чесново олиоЧесънът се почиства докато останат голи скилидки. Скилидките се слагат в буркан да го напълнят до половината. Догоре се налива олио и бурканът се съхранява затворен в хладилник.
Предимства: винаги имате подръка изчистен...
11 Февр.
ОлиоОлиото или растителното масло е най-популярната и често използвана мазнина по нашите географски ширини. Употребата му има своите положителни и отрицателни черти, с които човек е добре да се запознае, особено ако консумира...
17 Юни
Паста Алио олиоЧесънът и лютата чушка, нарязани на ситно се запържват в зехтина.
След като чесъна си промени цвета се вади от зехтина с решетъчна лъжица.
Прибавя се босилекът, овкусява се със солта. Сваряват се спагетите и се поднасят...
18 Април
5
Баница с олиоВ купа изсипваме част от брашното, счупваме 4 яйца, добавяме оцета, захарта, солта, олиото, маята, разбита с водата и бъркаме с лъжица.
След като се смеси всичко хубаво започваме с ръка да месим и да добавяме другата...
16 Март
Алио е олиоЗагрейте зехтина в голям тиган и добавете счукания чесън. След като добие леко златист цвят, го извадете и добавете в съда всички зелени подправки.
Разбъркайте, докато си пуснат аромата на слаб огън. Овкусете със сол...
06 Март
Баница без олиоВ купа разбъркваме прясното мляко, бакпулвера и яйцата. В друг съд (чинийка става) намачкваме сиренето.
Вадим купата, в която ще се пече баницата.
Намазняваме я отдолу, за да не загори и слагаме първата кора. Намазваме...
07 Март
Патладжани в олиоОбелете патладжаните и ги нарежете на филийки. Поръсете ги със сол и оставете да се отцедят от горчилката.
След това ги измийте и подсушете. В тенджера налейте толкова оцет, колкото да покрие патладжаните.
След като...
24 Септ.
Козунак с олиоЗатопляме малко млякото, но не трябва да е горещо. Сипваме го в дълбока купа и в него начупваме маята и разбъркваме до нейното разтваряне. Добавяме 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно, смесваме и оставяме да шупне за 15 минути....
03 Април
3
Вкусна баница без олиоЗаради скъпото олио, реших да направя икономична баница с разтопена мас и масло. Е, смело мога да кажа, че е страхотна. Може да се приготви вкусна баница без олио, но с друг вид мазнина.
Разтопете свинска мас в чашка...
13 Март
Маслени сладки с олиоПресейте брашното, смесете го с останалите продукти и постепенно замесете тестото.
Разточете го върху кухненския плот и изрежете с форми или чашка сладките.
Подреждайте ги в широка тава, застлана с хартия за печене...
14 Ноем.
Пикантно олио за пициИзмиваме мащерката и подсушаваме добре.
В подходящ съд - бутилка или стъклен буркан слагаме мащерката и лютите чушки. Заливаме подправките с олиото и затваряме добре.
Оставяме да престои на светло място за 2-3 седмици...
08 Ноем.
Вита баница без олиоЯйцата се разбиват хубаво в дълбока купа. Киселото мляко се смесва с содата и се оставя да шупне, а после се добавя в купата при рабитите яйца и се разбърква до хомогенност, като постепенно се добавя размекнатото масло на...
20 Юни
Спагети Алио е олиоСварявате спагетите до полуготовност и ги оставяте да се отцедят добре.
Почиствате скилидките чесън и ги нарязвате на тънки филийки.
В тенджера или голям тиган загрявате зехтина и изсипвате чесъна, който оставяте да...
10 Дек.
Питки с ароматно олиоТоплата вода, медът и маята се смесват и се оставят за 10 мин. Добавят се останалите продукти и се замесва еластично тесто.
Втасва в намаслен съд за около половин час, след което се разделя на 16 топки.
Всяка топка...
12 Февр.
Рапично олиоРапичното олио представлява растително масло, което в последно време започна да набира популярност и в родното готварство. То се добива от растението рапица, което е основна маслодайна култура на много места по света....
22 Август
Фъстъчено ОлиоФъстъченото олио представлява леко растително олио, което след обработка запазва аромата и вкуса на фъстъци. Фъстъченото олио е толкова популярно в азиатската кухня, колкото зехтинът в Средиземноморието. Има висока точка...
03 Февр.
Царевично олиоДългогодишният спор „Зехтин или слънчогледово олио? “ е напът да бъде прекратен заради появата на все по-популярен напоследък продукт на пазара – царевичното олио. Все още не особено предпочитано у нас, олиото от царевица...
17 Дек.
Конопено олиоКонопеното олио е едно от малко известните чудеса на природата. Въпреки че употребата му нараства, то продължава да бъде сравнително непопулярен продукт, макар и да има многобройни ползи за здравето и красотата. Това до известна...
04 Дек.
Коледна лимецова погача с олиоЛимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.
В средата се прави кладенче.
В средата се изсипва топлата вода, сухата мая, яйцата /1 бр. яйце и 1 белтък/, козето кисело мляко - 4 с.л., олиото, захарта и солта...
28 Дек.
Курабийки с олио и бакпулверРазбиваме хубаво яйцата и пудрата захар с миксер. Отделно смесваме киселото мляко с бакпулвера и като шупне прибавяме към разбитите яйца.
Наливаме на струйка олиото с непрекъснато разбиване. Слагаме ванилиите и настъргана...
30 Юли
Кекс с олио и канелаВ купа чупим яйцата и ги разбиваме със захарта до побеляване и разтваряне на захарта.
След това последователно прибавяме олиото, млякото, брашното със содата, канелата и накрая ванилията, разбиваме много добре.
Получената...
29 Март
Маринован сафрид с препържено олиоРибата се почиства и се осолява с морска сол. Оставя се едно денонощие в хладилник. Почиства се от солта и се нарежда плътно в буркани.
Залива се с оцет и препържено олио, като между рибата се редят дафинов лист, черен...
21 Март
Чеснови възелчета с ароматно олиоМаята и захарта се разтварят в половин чаша вода и се оставя да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се сипват маята, олиото и солта. Останалата вода се добавя постепенно и се замесва еластично тесто....
11 Април
2
Оризова салата с орехово олиоКиселите краставички и шунката се нарязват на кубчета.
Добавя се оризът, солта и черният пипер.
Салатата се овкусява с ореховото олио и оцет и се разбърква добре....
07 Август
Пилешки дробчета с чесново олиоСложете пилешките дробчета в гевгир и ги измийте под течаща вода. Ако са замразени, ги оставете да се размразят на стайна температура. Почистете ги хубаво с помощта на малък остър нож.
След като ги изплакнете ги отцедете...
17 Дек.