Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Чесново олиоЧесново олио
11 Февр.
Чесънът се почиства докато останат голи скилидки. Скилидките се слагат в буркан да го напълнят до половината. Догоре се налива олио и бурканът се съхранява затворен в хладилник. Предимства: винаги имате подръка изчистен...
ОлиоОлио
17 Юни
Олиото или растителното масло е най-популярната и често използвана мазнина по нашите географски ширини. Употребата му има своите положителни и отрицателни черти, с които човек е добре да се запознае, особено ако консумира...
Паста Алио олиоПаста Алио олио
18 Април
5
Чесънът и лютата чушка, нарязани на ситно се запържват в зехтина. След като чесъна си промени цвета се вади от зехтина с решетъчна лъжица. Прибавя се босилекът, овкусява се със солта. Сваряват се спагетите и се поднасят...
Баница с олиоБаница с олио
16 Март
В купа изсипваме част от брашното, счупваме 4 яйца, добавяме оцета, захарта, солта, олиото, маята, разбита с водата и бъркаме с лъжица. След като се смеси всичко хубаво започваме с ръка да месим и да добавяме другата...
Алио е олиоАлио е олио
06 Март
Загрейте зехтина в голям тиган и добавете счукания чесън. След като добие леко златист цвят, го извадете и добавете в съда всички зелени подправки. Разбъркайте, докато си пуснат аромата на слаб огън. Овкусете със сол...
Баница без олиоБаница без олио
07 Март
В купа разбъркваме прясното мляко, бакпулвера и яйцата. В друг съд (чинийка става) намачкваме сиренето. Вадим купата, в която ще се пече баницата. Намазняваме я отдолу, за да не загори и слагаме първата кора. Намазваме...
Патладжани в олиоПатладжани в олио
24 Септ.
Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки. Поръсете ги със сол и оставете да се отцедят от горчилката. След това ги измийте и подсушете. В тенджера налейте толкова оцет, колкото да покрие патладжаните. След като...
Козунак с олиоКозунак с олио
03 Април
3
Затопляме малко млякото, но не трябва да е горещо. Сипваме го в дълбока купа и в него начупваме маята и разбъркваме до нейното разтваряне. Добавяме 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно, смесваме и оставяме да шупне за 15 минути....
Вкусна баница без олиоВкусна баница без олио
13 Март
Заради скъпото олио, реших да направя икономична баница с разтопена мас и масло. Е, смело мога да кажа, че е страхотна. Може да се приготви вкусна баница без олио, но с друг вид мазнина. Разтопете свинска мас в чашка...
Маслени сладки с олиоМаслени сладки с олио
14 Ноем.
Пресейте брашното, смесете го с останалите продукти и постепенно замесете тестото. Разточете го върху кухненския плот и изрежете с форми или чашка сладките. Подреждайте ги в широка тава, застлана с хартия за печене...
Пикантно олио за пициПикантно олио за пици
08 Ноем.
Измиваме мащерката и подсушаваме добре. В подходящ съд - бутилка или стъклен буркан слагаме мащерката и лютите чушки. Заливаме подправките с олиото и затваряме добре. Оставяме да престои на светло място за 2-3 седмици...
Вита баница без олиоВита баница без олио
20 Юни
Яйцата се разбиват хубаво в дълбока купа. Киселото мляко се смесва с содата и се оставя да шупне, а после се добавя в купата при рабитите яйца и се разбърква до хомогенност, като постепенно се добавя размекнатото масло на...
Спагети Алио е олиоСпагети Алио е олио
10 Дек.
Сварявате спагетите до полуготовност и ги оставяте да се отцедят добре. Почиствате скилидките чесън и ги нарязвате на тънки филийки. В тенджера или голям тиган загрявате зехтина и изсипвате чесъна, който оставяте да...
Питки с ароматно олиоПитки с ароматно олио
12 Февр.
Топлата вода, медът и маята се смесват и се оставят за 10 мин. Добавят се останалите продукти и се замесва еластично тесто. Втасва в намаслен съд за около половин час, след което се разделя на 16 топки. Всяка топка...
Рапично олиоРапично олио
22 Август
Рапичното олио представлява растително масло, което в последно време започна да набира популярност и в родното готварство. То се добива от растението рапица, което е основна маслодайна култура на много места по света....
Фъстъчено ОлиоФъстъчено Олио
03 Февр.
Фъстъченото олио представлява леко растително олио, което след обработка запазва аромата и вкуса на фъстъци. Фъстъченото олио е толкова популярно в азиатската кухня, колкото зехтинът в Средиземноморието. Има висока точка...
Царевично олиоЦаревично олио
17 Дек.
Дългогодишният спор „Зехтин или слънчогледово олио? “ е напът да бъде прекратен заради появата на все по-популярен напоследък продукт на пазара – царевичното олио. Все още не особено предпочитано у нас, олиото от царевица...
Конопено олиоКонопено олио
04 Дек.
Конопеното олио е едно от малко известните чудеса на природата. Въпреки че употребата му нараства, то продължава да бъде сравнително непопулярен продукт, макар и да има многобройни ползи за здравето и красотата. Това до известна...
Коледна лимецова погача с олиоКоледна лимецова погача с олио
28 Дек.
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси. В средата се прави кладенче. В средата се изсипва топлата вода, сухата мая, яйцата /1 бр. яйце и 1 белтък/, козето кисело мляко - 4 с.л., олиото, захарта и солта...
Курабийки с олио и бакпулверКурабийки с олио и бакпулвер
30 Юли
Разбиваме хубаво яйцата и пудрата захар с миксер. Отделно смесваме киселото мляко с бакпулвера и като шупне прибавяме към разбитите яйца. Наливаме на струйка олиото с непрекъснато разбиване. Слагаме ванилиите и настъргана...
Кекс с олио и канелаКекс с олио и канела
29 Март
В купа чупим яйцата и ги разбиваме със захарта до побеляване и разтваряне на захарта. След това последователно прибавяме олиото, млякото, брашното със содата, канелата и накрая ванилията, разбиваме много добре. Получената...
Маринован сафрид с препържено олиоМаринован сафрид с препържено олио
21 Март
Рибата се почиства и се осолява с морска сол. Оставя се едно денонощие в хладилник. Почиства се от солта и се нарежда плътно в буркани. Залива се с оцет и препържено олио, като между рибата се редят дафинов лист, черен...
Чеснови възелчета с ароматно олиоЧеснови възелчета с ароматно олио
11 Април
2
Маята и захарта се разтварят в половин чаша вода и се оставя да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се сипват маята, олиото и солта. Останалата вода се добавя постепенно и се замесва еластично тесто....
Оризова салата с орехово олиоОризова салата с орехово олио
07 Август
Киселите краставички и шунката се нарязват на кубчета. Добавя се оризът, солта и черният пипер. Салатата се овкусява с ореховото олио и оцет и се разбърква добре....
Пилешки дробчета с чесново олиоПилешки дробчета с чесново олио
17 Дек.
Сложете пилешките дробчета в гевгир и ги измийте под течаща вода. Ако са замразени, ги оставете да се размразят на стайна температура. Почистете ги хубаво с помощта на малък остър нож. След като ги изплакнете ги отцедете...