Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ВиноИзбор и съхранение на вино
Ако не сте познава на вина, доверете се на съветите на продавач-консултанта, като изисквате от него пълен набор информация за конкретното вино, на което сте се спрели....
23 Август
Змийско виноЗмийското вино представлява екзотична алкохолна напитка. Тя превъзхожда всички други питиета по това, че в бутилката, в която се продава алкохолът, лежи цяла отровна змия. Необичайното пиво произлиза от Азия и по-конкретно...
22 Юни
Вино МалагаВино Малага представлява популярно ликьорно вино, което е характерно за Испания. То се приготвя в района на град Малага, разположен по крайбрежието на Средиземно море, и заобиколен от планини. Районът се характеризира с мек...
15 Юни
Бяло ВиноВсеки сомелиер по света знае основният закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло. Този постулат дори бе доказан преди известно време по силата на науката, когато японски специалисти потвърдиха правилото...
17 Май
2
Вино ХересДесертните вина са една отделна и интересна група питиета, неизвестно защо сочени като любими на възрастните дами заради своята сладост. Всъщност това е изискано вино за ценители и всеки, който познава чудесния представител...
07 Януари
Газирано виноГазираното вино е вид пенливо вино, в което изкуствено е добавен въглероден диоксид. Именно на него се дължат малките и многобройни мехурчета и заради тях виното е получило наименованието си газирано.
Като вид на пенливото...
08 Март
Вино ПортоПорто представлява подсилено ликьорно вино, характерно за Португалия. Напитката е популярна още под наименованието Портвайн. Тя се приготвя в североизточните предели на страната и по-точно в долината на река Дуро. Отличава...
04 Март
Вино МадейраМадейра представлява ликьорно вино, което се приготвя на едноименния португалски остров, намиращ се в Атлантическия океан, срещу северозападните предели на Африка.
Силното слънце и географското разположение са чудесна...
26 Февр.
Вино МарсалаМарсала представлява подсилено ликьорно вино. То се приготвя в района на сицилианските градове Марсала и Трапани. При направата му се използват плодовете на местни лозови насаждения. Обикновено това са бели сортове грозде...
23 Февр.
2
Червено ВиноДнес европейската кухня сякаш се стреми да избяга от тези смели количества, като в повечето случаи елегантно съветва в рецептите да се добавят до 2-3 чаши вино, а доста често и по 50-100 мл....
21 Февр.
1
Топло виноВиното се слага в дълбока тенджера на котлона. Към него се прибавят захарта, нарязаните на кубчета ябълки, черният пипер, канелата и зърната карамфил.
След като заври, виното се сваля от огъня и се оставя да престои 10...
27 Февр.
Лятно виноВ широк съд слагаме няколко кубчета лед и едно парченце портокал.
Сипваме виното и доливаме с фантата.
Към всичко това добавяме 1 с.л мартини.
Разбъркваме добре и сервираме....
12 Май
1
Българско ВиноПодберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако намачкате гроздето с чепките, ще получите по-добро вино....
06 Март
1
Дюлево виноОставете дюлите, захарта и водата да престоят 40 дни в тенджера с една пръчица (сламка) за издишване.
Налейте виното в бутилки или дамаджана, запушете или запечатайте....
11 Февр.
Малиново виноПочистете малините, но без да ги миете. Намачкайте плодовете и ги сложете в подходящ стъклен съд с вместимост около 10 л.
Сипете водата в тенджера и оставете да кипне, добавете захарта и оставете да къкри, докато се получи...
08 Май
2
Греяно виноНарежете портокалите и лимоните на тънки шайби и заедно с всички останали продукти ги смесете в дълбока тенджера. Кипнете сместа и веднага я отстранете от котлона.
Оставете съда с напитката на топло за половин час, докато...
08 Януари
1
Ябълково виноНарежете ябълките, смелете ги и ги пресовайте много добре. За да не потъмнее сокът, се добавя 10 г калиев метабисулфид на 100 л каша.
Към получения сок се прибавя 100 г захар. След ферментацията се получава вино с 11...
27 Ноем.
4
Шипково виноИзмивам хубаво шипките и ги подсушавам добре. Слагам ги в плик, който завивам с кърпа.
Приготвям си дървен чук и начуквам добре шипките, друг вариант е да ги нарежете с нож, но на мен ми се вижда по-трудно.
Важно...
16 Ноем.
Топло виноСипете виното в тенджера. Лимонът и портокалът се разрязват на едри парчета и се прибавят към него.
Добавете подправките и около 100 г захар. Варете докато плодовете омекнат леко.
Сервирайте виното топло в компанията...
05 Януари
Ягодово виноИзмиваме ягодите и внимателно и почистваме. Изсипваме ги на дъното на дълбока кана, покриваме ги със захарта. Оставяме за 30 минути в хладилник.
Отгоре доливаме двата вида вино и прибираме за 1 нощ в хладилник.
Поднасяме...
25 Юни
Ябълково виноНарежете ябълките, смелете ги и ги пресовайте много добре. За да не потъмнее сокът, се добавя 10 г калиев метабисулфид на 100 л каша.
Към получения сок се прибавя 100 г захар. След ферментацията се получава вино с 11...
27 Ноем.
4
Греяно виноЧервеното вино се загрява със захарта, канелата, кората на лимона и лимоновия сок.
Прецежда се и се сервира с резен лимон....
15 Дек.
Съвети при осоляване на каймаКогато приготвите дадено ястие, след като го опитате и ви се стори не достатъчно солено, е лесно да му добавите малко сол. Не така обаче стои въпросът с каймата. Как трябва да я осоляваме и колко сол се слага, ще разберем...
14 Дек.
Кава (Пенливо вино)Хората рядко пият пенливо вино, ако нямат специален повод и това изглежда странно, но е реален факт. Пенливите вина са празнични, но и отлична компания на храната от закуската до вечерята.
Когато се заговори за пенливо...
01 Март
Ордьоври за виноИзборът на вино и на подходящо ястие към него си е цяло изкуство и ако човек направи лоша комбинация, може да провали обяда или вечерята, които е планирал.
Все повече добри ресторанти, които държат на репутацията си...
10 Март