Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как се използва чимен?Името чимен може и да звучи екзотично, но зад него се крие добре познатият у нас сминдух....
15 Дек.
Какво е чимен и за какво се използва?Тайната е в подправките, а една от най-ароматните подправки в Българската кухня е чименът....
24 Януари
СминдухАко се запекат, семената на чимена придобиват характерен аромат на ядки. В много страни чименът се използва за кайзероване на месо - за направата на кайзер пастърма....
18 Февр.
1
Най-вкусните турски разядкиЧимен
Чименът е пикантна разядка за вегетарианци. Подходяща е за сандвичи- хапки, с добавени маслини, сирене или в чист вариант като мезе за алкохолни напитки....
31 Август
Кои подправки смекчават вредата от по-обилното хапване и пийване?В тези случаи можем да ползваме недразнещи стомаха като копър, джоджен, босилек, мента, сминдух, чимен, кориандър, ким, кимион, копърово семе, канела, индийско орехче, дафинов лист, шафран, карамфил...
20 Март
Пастърма от телешки сърцаПриготвя се смес от 2 части червен пипер, 1 част чимен и 1 част черен пипер.
Месото се избърсва и натрива със сместа. Окачва се на конец да съхне 3 – 4 седмици на прохладно място....
19 Април
Майсторски сушен свински вратПодправяме с подправки по желание (аз сложих чубрица, червен пипер, чимен) и увиваме в колагенови фолио....
05 Дек.
Правилните подправки за зелен фасул и бобМоже да е както пресен, така и изсушен;
- Най-характерната за родната кухня подправка за боб е сминдух, известен още като чимен....
17 Ноем.
1
Какви подправки се слагат на пастърма?По правило пастърмата и кайзер пастърмата се овкусяват със сминдух (чимен), черен пипер, чубрица, кимион, червен пипер, сух чесън на гранули, самардала,кардамон и салвия....
27 Окт.
Пастърма от телешко сърцеМесото вече е готово за подправките - в плоска чиния смесвам чимен с малко чубрица. Овалвам добре, притискам, за да може хубаво да полепнат подправките....
07 Февр.
1
Пастърма от рибиците на толстолобПравим смес от смляния черен пипер, червения пипер, чимена, пасирания чесън, виното....
12 Август
Пастърмаот двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен...
05 Ноем.
30
Пастърмаот двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен...
05 Ноем.
30
Кърирецепти:
Мадраско къри
80 г кориандър, 20 г куркума, 20 гр. червен пипер, 20 г черен пипер, 20 г синапено семе, 10 г джинджифил, 10 г чесън на прах, 10 г ким, 40 г сол;
Люто къри
70 г кориандър, 50 г люти чушки, 10 г чимен...
04 Февр.
1
Задушен заек в гювечВ тигана, в който се е пържил заекът, се налива бялото вино, прибавят се самардалата, чименът и бахарът....
06 Ноем.