gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да пържим правилно риба?

Как да пържим правилно риба?

пържена риба
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл-21%
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
11.90 лв.
Виж ››

Рибата е изключително полезна, питателна и вкусна храна. Тя е в основата на всички здравословни диети. Може да се приготвя по различни начини - пържена, печена, варена на пара или под формата на рибена чорба.

Пърженето и печенето са най-популярните начини за приготвяне на риба. Особено вкусна е пържената риба, макар че пърженето спада към нездравословните обработки на храната. Все пак изпържена правилно, рибата е незаменимо кулинарно удоволствие, от което не би трябвало да се лишаваме.

Подготовка на отделните видове риба за пържене

Дребната риба се пържи цяла и на силен огън, а едрата се почиства, нарязва на парчета и се пържи на по-слаб огън, за да може топлинната обработка да е равномерна.

Парчетата за пържене се нарязват косо, под ъгъл около 45 градуса, не е добре да са по-дебели от 3 сантиметра.

рибка

Преди пърженето рибата се посолява, посипва се с черен пипер и се панира с брашно, галета или рядко тесто. Има различни видове панировки, много популярно е панирането с яйце, бира и с галета.

Някои домакини мариноват рибата преди пържене. Това става, като се поливат парчетата с лимонов сок, малко олио, магданоз, нарязан лук, черен пипер и се оставя в тази заливка в хладилника за 1 час. Когато се извади от маринатата, рибата се подсушава, панира и се изпържва.

Рибата ще стане вкусна и крехка, ако се накисне за 20-25 минути в подсолено прясно мляко, после се подсуши и панира.

Избор на съд и мазнина за пържене

Рибата се пържи най-добре в тиган с дебело дъно, тъй като той се нагрява равномерно и няма опасност някои парчета да прегорят. За да не прегори рибата, важна е и дебелината на панировката. По-дебелата панировка предпазва крехкото месо от изгаряне.

Как да пържим правилно риба?

Мазнината за пържене най-често е слънчогледово олио, тъй като то няма мирис и рибата запазва мириса на маринатата или панировката. За да бъде обаче по-здравословна, добре е да се пържи в зехтин. При пържене парчетата се обръщат само веднъж с лопатка.

Ето и още няколко съвета за правилно пържене на рибата:

• За да се отстрани силната миризма при пържене на рибата, в тигана се слага един картоф, обелен и нарязан на филийки.

• За да не се разпадне рибата при пържене, преди това я оставете за 30 минути във вода, смесена с оцет в равни количества.

• При пърженето парчетата риба няма да се деформират, ако им направите предварително нарези.

Ако сте решили непременно да си приготвите пържена риба, опитайте:

- пържен шаран;

- лаврак на тиган;

- ципура на тиган;

- сьомга на тиган;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest