Gotvach.bg»Статии»Любопитно»3 световни кулинарни класики, които трябва да опитате поне веднъж

3 световни кулинарни класики, които трябва да опитате поне веднъж

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
виетнамска супа фо е от класиките, които трябва да се опитат

Храната е едно от безспорните удоволствия на света. Милиони хора по Земята дават сърце и душа, за да я преобразят във вкусна наслада. Независимо къде се намират - под парещото слънце или край ледените късове, в джунглата или в мегаполиса те имат своите кулинарни традиции, с които изкушават сетивата.

Ако вие сте от тези, които обичат да ги изкушават, знайте, че има ястия, които трябва да опитате поне веднъж в живота си. По-класически или оригинални, сладки или солени - има за вкуса на всеки. Ето някои от ястията, които трябва да опитате:

Путин (La poutine) в Канада

картофки путин са световна кулинарна класика

Хрупкави пържени картофи, покрити с канадско прясно сирене и кафяв сос (направен на основата на телешка мазнина). Това е ястието на ястията, ако се намирате в Квебек. Успокоение за вкусовите рецептори и храна, която ще задоволи напълно стомаха ви. Е, бедрата ви може да не ви благодарят, защото Путин е истинска калорийна бомба, но нали удоволствието от храната е над всичко.

Чували ли сте за канадското сирене. В страната го наричат още сирене “скуик-скуик” заради един звук, който се чува, когато човек го сдъвква. Става дума за прясно сирене чедър, което не е било пресовано.

Понякога гарнирано с кълцано месо или наденички (за тези, които са много гладни), Путин се сервира и в крайпътните заведения, както и в заведенията за бързо хранене, но и в изисканите ресторанти (особено с фоа гра).

Сабайон (zabaione) в Италия

кремът сабайон е класика

Роден в италианската провинция, сабайонът, който означава “пяна” на стар местен диалект, е изобретен от Джовани Бальони, капитан, който заповядал на войниците си да отмъкнат провизии. Те се върнали с нищожна плячка - яйца, мляко, бяло вино и ароматни билки, а той решил да направи супа от тях. Така, по абсолютно непредвидим начин, се появил сабайонът.

Рецептата за него може и да изглежда проста, но тя се нуждае от много точно спазване. Варенето на жълтиците, смесени с алкохол, изисква особено внимание, защото е нужно това да се прави на умерен огън, никога повече от 65 градуса.

Сервиран вече в четирите краища на света, този подсладен крем може да бъде приготвен с Амарето, с Гран Мерние и дори с шампанско. Трябва да се отбележи, че днес сабайонът не се консумира вече само като десерт, но съществува и в солен вариант. Той е чудесна компания на шампанско или стриди.

Супа Фо във Виетнам

3 световни кулинарни класики, които трябва да опитате поне веднъж

Фо е супа, национално ястие на страната и представлява телешки бульон (който е варен в продължение на най-малко 8 часа), парчета телешко, оризови нудъли и ароматни билки.

Традиционно консумирана на закуска, тази супа вече се яде и в продължение на целия ден.

Много ароматна, благодарение на подправки като канела и кардамон, тя е навсякъде на улицата. Това ястие е повлияно от френската кухня (Виетнам е бил част от френски Индокитай).

Безкрайно популярна сред виетнамците, от всички поколения и социални прослойки, местните не я консумират само за да се хранят, но и за да се отпуснат и да се насладят на удоволствието от вкусното ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest