На датата 28 март светът отбелязва деня на любимата на мнозина торта Шварцвалд (Schwarzwälder Kirschtorte), известна още като торта Черна Гора (Black Forest Cake).
Нежна, лека, изискана...Тортата Черна гора е перфектният завършек на всяка една вечеря, без значение дали е с повод или без. Този шедьовър сред тортите се приготвя с наситен черешов аромат, защото оригиналната рецепта е съдържа в себе си силен черешов ликьор от региона Шварцвалд. Първото парче от тази шоколадова торта с череши е сътворено през 1915 г.
И за да разберете защо кулинарните класики наистина се считат за такива, ви предлагаме поне веднъж в живота да приготвите и да опитате торта Шварцвалд или торта Черна гора, както е известна на по-голямата част от кулинарните ентусиасти.
Необходими продукти за торта Черна гора
За блатовете:
400 г кафява захар, 260 г бяло брашно, 80 г какао, 10 г бакпулвер, 10 г сода бикарбонат, непълна ч.л. сол, 2 яйца със стайна температура, 250 мл прясно мляко, 120 мл слънчогледово олио, 2 ч.л. ванилова есенция, 250 мл топла вода
За черешите:
500 г изчистени от костилката череши, 50 г кафява захар, 20 мл кирш (можете да го замените с ром, коняк, бренди или плодов ликьор)
За декориране:
500 мл подсладена течна сметана, 2 ч.л. ванилова есенция, 150 г черен шоколад, 12 бр. червени коктейлни череши (мараскини)
Начин на приготвяне на торта Черна гора
Блатовете:
В купа смесете захарта, брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре. Добавете яйцата, прясното мляко, олиото и ванилията.
След това разбийте сместа за около 2 минути, като прибавите по малко от водата. Получената смес ще е с рядка консистенция (като смес за палачинки). Разделете я на две равни части и я разпределете във формите за печене. Формите за печене трябва да са с подвижни стени и с диаметър 26 см. Преди да изсипете сместа, ги напръскайте със спрей за печене или ги намажете с мазнина.
Блатовете за торта Шварцвалд се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или докато забодената в блата клечка излезе суха. След като ги извадите от фурната, трябва да ги оставите във формите за 10-тина минути, след което можете да ги извадите от тях и да ги оставите да изстинат напълно.
Черешите за торта Черна гора
Смесете черешите със захарта и кирша в тенджера. Разбъркайте ги и ги оставете за 1-2 часа на стайна температура. След това ги оставете да поврат на умерен огън, докато захарта се разтопи. Охладете ги и ги прецедете. Запазете сока за сиропирането на блатовете.
Сглобяване и декорация:
Смесете сметаната и ванилията и разбийте до получаването на крем.
Сложете единия блат в сервизната чиния. Сиропирайте го с половината от отделения от черешите сок, след това го намажете с част от сметановия крем. Върху него подредете черешите и сложете още част от крема, така че да се заравни повърхността. Сложете отгоре другия блат и повторете действията.
Покрийте черешовата торта с останалия крем, но не забравяйте да отделите малко количество за декорация.
Разтопете шоколада на водна баня. Сложете го в сладкарски пош с тънък накрайник и го използвайте, за да нарисувате черешките по страните на тортата.
Останалото количество шоколад може да разстелете върху хартия за печене и да го сложите в хладилника, за да стегне. След това може да го нарежете на триъгълници, които да набодете в средата на тортата Черна гора, или да ги направите на стърготини, с които да поръсите тортата отстрани.
Останалата сметана също сложете в сладкарски пош със звездовиден накрайник. Шприцовайте 12 симетрично подредени рози по периферията на тортата. Върху тях сложете по една коктейлна черешка.
Вижте още: Любопитната история на торта Гараш.
Коментари